Skip to content

⭐5000₺ Üstü Sepete 250₺ İndirimi Kaçırma ⭐ Aynı Gün Teslimat ⭐

Bialetti French Press 600 ML

Sale price   999,00 TL Regular price   1.149,00 TL

Bialetti French Press Smart Kırmızı 1 L

Sale price   729,00 TL Regular price   899,00 TL

Bialetti French Press Smart Kırmızı 350 Ml

Sale price   699,00 TL Regular price   799,00 TL
ahşap masa üstünde ışıklı lamba ve frech press ile demlenmiş filtre kahve

Evde French Press ile Cold Brew tarifi

Sıcak havaların vazgeçilmez içeceği cold brew, bazı kişiler için bir sevda! Özellikle spor öncesi tüketilen en etkili kafein alımlarından biri olan cold brew, evde French Press ile çok kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Bu yazımızda evde french press ile cold brew tarifi hakkında tüm merak ettiklerinizi bulacaksınız.

Sizi mutlu edecek bir haberimiz var, buzlu bir bardak soğuk kahvenin tadını çıkarmak için büyük zincir kahve dükkanlarına girmek zorunda değilsiniz. Evde kolay yöntemler ile lezzetli soğuk kahveler demlemek sanıldığından çok daha kolay. zorunda değilsiniz. Çok uzatmadan French press kullanarak soğuk demleme kahve yapmanın sırrını öğrenmeye başlayalım. Bu tarifte kullanılacak malzemeleri aşağıda sizin için listeledik. 

Malzemeler

Demleme süreci

  • 5 dakika hazırlık
  • 12-24 saat demlenme sonunda 2 bardak cold brew elde edebilirsiniz.

*İsteğe bağlı olarak kağıt filtre kullanmak, kahvenin tortularını elemek için ikincil bir filtreleme yapılmasına olanak verir.

French Press soğuk demleme 

French press, cold brew yapımında tercih edilebilecek en pratik soğuk demleme çözümlerinden biridir. French Press, çok yönlülüğü ile fiyat performans anlamında neden en pratik kahve demleme ekipmanlarından biri olduğunu kanıtlıyor. Eğer evde bir French Press'iniz yoksa, aşağıdaki bağlantıya tıklayarak modelleri keşfedebilirsiniz. 

French Press modellerini keşfetmek için tıklayın.

French press'te filtre zaten takılı olduğundan evde soğuk demleme yapmak için mükemmele yakın bir alettir. Eğer varsa, sıfır bir soğuk demleme ekipmanına para vermek yerine ilk denemenizi yapabilirsiniz.

Yalnızca oldukça üç maddeyi dikkate almanız gerekiyor:

  • demleme oranı
  • öğütme boyutu
  • demleme süresi

Soğuk demleme için kahve nasıl öğütülür?

Soğuk demleme kahve, sıcak French press kahve de kullanıldığı gibi iri öğütülmüş kalın kahve ile elde edilir. Demleme süresi çok uzun olduğundan, ince öğütülmüş kahve kullanımı aşırı ekstraksiyona ve hoş olmayan acı tatlara yol açar. Aynı zamanda daha fazla tortu oluşturur.

Soğuk demleme için öğütme ayarı kalın olmalıdır. 

Cold Brew French Press kahve oranı

French presste soğuk demleme yapmak için kahvenin suya oranı, sıcak demlenen kahvelere göre çok daha yüksektir. Bu da Cold Brew demleme ile elde edilen kahvenin neden düz filtre kahveye göre daha pahalı olduğunu açıklıyor.

Soğuk demleme kahve oranı hacim veya ağırlıkla ölçülebilir. Daha tutarlı hassas tartı kullanabilirsiniz. Ağırlığa göre ölçülen 1:6 kahve/su oranını kullanmayı tercih edebilirsiniz. Örneklemek gerekirse; 100 gram kahveye 600 gram su eklemeniz gerekiyor. Ancak teraziniz yoksa daha kolay ölçü almak için 1:4 hacim oranını kullanabilirsiniz. Her 4 fincan su için 1 fincan çekilmiş kahve kullanarak 1:4 oranında demleme yapabilirsiniz.

French Press ile Cold Brew nasıl yapılır?

Artık tüm malzemeleriniz hazır olduğuna göre, evde mükemmel French press ile cold brew nasıl yapılır sorusunun cevaplarına geçebiliriz. Aşağıda okuyacaklarınız ile bu demlemenin adımlarını tek tek öğrenmiş olacaksınız.

1- Kahve çekirdeklerini tartın ve öğütün

85 gram tam kahve çekirdeğini tartın ve çapaklı öğütücü kullanarak iri ayarda öğütün. Teraziniz yoksa 9 yemek kaşığı (½ fincandan biraz fazla) iri öğütülmüş kahve kullanabilirsiniz.

tarti üzerinde kahve çekirdekleri

🔎 İpucu: Evde bir kahve öğütücünüz yoksa, evde olan diğer alternatif öğütücüler ile öğütmeye çalışmayın. Bunun yerine, kahvenizi siparişi verirken öğütülmüş olarak işaretleyin.

2- Su ekleyin

French pressi tartıya yerleştirin ve darasını sıfıra alın. Daha sonra 510 gram oda sıcaklığında filtrelenmiş-temiz su ekleyin. Tartınız yoksa 2 bardak + 2 yemek kaşığı olarak ayarlayın.

Tüm kahvelerin ıslanması için suyu yavaş ve dairesel hareketlerle dökmek iyi bir seçim olacaktır.

Üstte herhangi bir kahvenin kuru kaldığını görürseniz kaşığın arkasını kullanarak su ile temas etmesini sağlayabilirsiniz.

French pressin kapağını kapatın ancak filtrenin su yüzeyine temas etmesine izin vermeyin.

🔎 İpucu: Kahvenizi demlemek için doğru suyu kullanmak en az kahve seçimi kadar önemlidir. Çünkü demlenen kahvenin büyük çoğunluğu hala sudur. Filtrelenmiş ve temiz su kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

3- En az 12 saat bekleyin

Demlenen kahveyi demleme süresi boyunca serin ve karanlık bir yerde, en az 12 saat bekletin. 20 saate yakın beklemenizi tavsiye ediyoruz. Her demlemede farklı sürelerde bekleterek, en seveceğiniz tarife erişebilirsiniz. 

Bu demleme buzdolabında yapılmış olup 20 saat demleme süreci geçtikten sonra servis edilmiştir.

Demleme süresi değişkendir. Unutmayın ki demleme süresi ne kadar uzun olursa, içeceğiniz kahve o kadar aromatik olur. Demleme süresi azaldıkça, kahvenin aroma yoğunluğu azalır.

4- Dökün ve filtreden geçirin (opsiyonel)

French press pistonunu yavaşça birkaç inç aşağıya doğru bastırın. Bu işlem, kahveyi boşaltırken için onu stabilize etmeye yetecek kadar olmalıdır.

Bu aşamada soğuk demleme ile elde ettiğiniz kahveyi ağzı kapatılabilir bir kaba döküp buzdolabında saklayabilirsiniz. Ancak daha önce French press kullandıysanız, deminizde muhtemelen hâlâ bir miktar tortu kaldığını bilirsiniz. Bu tortuyu istemiyorsanız, kahveyi dolapta muhafaza etmeden önce kağıt filtre kullanarak ikinci bir filtrelemeden geçirebilirsiniz.

 

5- Tadını çıkarın!

Artık lezzetli, pürüzsüz bir fincan soğuk kahvenin tadını çıkarmaya hazırsınız. Soğuk demlenmiş kahve konsantresi yaptığımızı unutmayın, eğer kahvenin aroması size ağır geldiyse su ile seyretebilirsiniz.

French press ile demlenmiş kahvenizi daha hafif bir karışım olarak tüketmek istiyorsanız soğuk su veya sütle 1:1 oranında seyreltip ve birkaç buz küpü ekleyerek içmeyi deneyebilirsiniz. 

Soğuk kahvenizi buzdolabında kapalı bir kavanozda iki haftaya kadar saklayabilirsiniz.

Evde French Press ile Cold Brew yapımı hakkında sıkça sorulan sorular

Soğuk demlenmiş kahve, özellikle sıcak yaz günlerinde serinletici bir içecek olarak tercih edilen bir seçenek haline gelmiştir. Bu özel kahve hazırlama yöntemi, lezzet profili ve kafein içeriği bakımından geleneksel demleme yöntemlerinden farklılık gösterir.

Soğuk demlenmiş kahvenin içerdiği kafein miktarı, demleme süreci nedeniyle artabilir. Bu yazıda evde french press ile cold brew yapımı hakkında en pratik bilgileri sizinle buluşturduk. Aşağıda bu demleme ile ilgili sıkça sorulan sorulara göz atabilirsiniz. 

Soğuk demlenmiş kahvede daha fazla kafein var mı?

Evet, soğuk demlenmiş kahve, V60 ile veya kahve makinesiyle yapılan normal bir fincan kahveden daha fazla kafein içermektedir. Bunun nedeni, soğuk demlemede kullanılan kahve miktarının damlama yöntemlerine göre daha fazla olmasıdır. Popüler düşüncenin aksine bu durumun uzun demleme süresi veya su sıcaklığıyla ilgisi yoktur.

Soğuk demleme için en iyi kahve türü hangisidir?

Soğuk demleme için en iyi kahve kişisel zevk meselesidir. Hoşunuza giden herhangi bir kahveyle (karışımlar veya tek kökenli, dark/medium roast) soğuk demleme yapabilirsiniz. Soğuk demleme, kahvenin asitliğini yumuşatır, tatlılığını artırır ve son derece yumuşak bir demleme sağlar. Soğuk demleme için çekirdek seçerken önemli olan kahvenin türü değil; uygun kaba öğütme boyutudur.

Soğuk demleme ve buzlu kahve arasındaki fark nedir?

Soğuk demleme ve buzlu kahve arasındaki fark, demleme aşamasındaki farklılıklardır. Cold Brew, soğuk suda saatlerce demlenen kahvedir; buzlu kahve ise dakikalar içinde sıcak olarak demlenir ve daha sonra servis için soğutulur. Her iki yöntem de kahveden farklı bileşikler çıkarır; dolayısıyla soğuk demleme ve buzlu kahve, aynı çekirdeklerle hazırlansa bile farklı tatlara sahiptir.

İlgili İçerikler

Doğa ile Baş Başa: Piknik İçin En İyi Kahve Tarifleri - kahvebi
Doğa ile Baş Başa: Piknik İçin En İyi Kahve Tarifleri

Doğa ile Baş Başa: Piknik İçin En İyi Kahve Tarifleri Piknik sırasında doğa ile baş başa kaldığınızda, her şey daha...

Bilinçli Kahve Tüketimi İçin Rehber: Kahve Sertifikaları - kahvebi
Bilinçli Kahve Tüketimi İçin Rehber: Kahve Sertifikaları

Kahve Sertifikalarının Anlamları ve Etkileri  KahveBi ekibi olarak, kahve sertifikalarının anlamlarını ve etkilerini inceleyerek, kahve severler ve etik tüketim yapmak...

Hario V60'ın Tarihi ve Evrimi: Japon Yeniliklerinden Küresel Popülerliğe - kahvebi
Hario V60'ın Tarihi ve Evrimi: Japon Yeniliklerinden Küresel Popülerliğe

Kahve tüketicilerinin sevilen markası Hario'nun hikayesini keşfetmeye hazır mısınız? Bu hikaye, Hario markasının Japonya'daki kökenlerinden dünya genelinde nasıl kahve tutkunlarının favorisi haline...

Kahve ve Sağlık - kahvebi
Kahve ve Sağlık

Kahve ve Sağlık: Kahvenin 13 İlginç Faydası Eski toplumlardan modern toplumlara kadar dünya çapında sahip olduğu etkisiyle öne çıkan kahve...

Sepetim

Sepetiniz şu anda boş