Skip to content

⭐5000₺ Üstü Sepete 250₺ İndirimi Kaçırma ⭐ Aynı Gün Teslimat ⭐

French Press Filtre Kahve Yapımı Rehberi - En iyi sen demle - kahvebi

French Press Filtre Kahve Yapımı Rehberi - En iyi sen demle

French press, ülkemizde en yaygın olarak tercih edilen kahve demleme ekipmanlarından biridir. Önceki aylarda French Press nasıl kullanılır yazımızda, demlemenin nasıl yapılacağı hakkında bilgiler paylaşmıştık. Umarız faydalı olmuştur. Şimdi çıtayı daha da yukarı çıkarma zamanı. French press filtre kahve yapımı rehberi ile en iyi demleme nasıl yapılır konusunda bilmen gereken her şeyi az öğreneceksin.


Kendi kahvesini kendi demlemeyi seven kişiler, temizliği ve kullanım kolaylığı yüzünden büyük kolaylık sağlayan French press’i tercih ediyor. Bu demleme yöntemi ile kısa süre içinde zengin tatlara ve baştan çıkarıcı aromalara ulaşmak mümkün.


Fotoğraf: Stacy Ropati

Filtre Kahve Demliği Nasıl Kullanılır?


French Press filtre kahve yapımı rehberi kapsamında filtre kahve demliği nasıl kullanılır sorusunun cevabını en ince ayrıntısına kadar öğreneceğiz. Kahve demleme aşaması ile ilgili öğreneceğin bu detaylar, çok daha lezzetli kahveler tüketmeni sağlayacak. Her zaman söylediğimiz gibi tekrar ediyoruz. Kahve, damak tadına göre değişkenlik gösterebilir. Bu yüzden verdiğimiz bilgileri baz alarak yapacağın ufak tefek değişiklikler ile kendin için en uygun olan demleme yöntemini keşfedebilirsin.


Keşif sürecinde daha lezzetli kahvelere ulaşman adına filtre kahve demliği nasıl kullanılır sorusunun cevabını detaylı olarak hazırladık. Daha fazla uzatmadan French press filtre kahve yapımı rehberine geçelim..


1. Kaliteli ve taze kahve kullanın


Herkesin damak zevki farklıdır. Bu sebeple iyi kahve kavramı kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir. Ancak bu her kahvenin iyi kahve olduğu anlamına gelmiyor. Özellikle seri üretim kahveler, her ne kadar hayat kurtarıcı gibi gözükse de nitelikli kahveler arasında dağlar kadar fark vardır. Nitelikli bir kahve içmek istiyorsan, iyi bir kahve çekirdeğine sahip olman şart.


2. Kahveni kendin öğüt


Kahve çekirdekleri öğütüldüğü andan itibaren bayatlamaya ve aromasını kaybetmeye başlar. Çekirdek kahve, aromayı daha uzun süre korur. Bunun sebebi kahve çekirdeğinin öğütüldükten sonra yağlarını ve aromasını kaybetmeye başlamasıdır. Çekirdek formunda olan kahvenin uzun süre lezzetini korumasının altında yatan temel sebep budur. Edineceğin başlangıç seviyesi bir öğütücü ile kendi kahveni öğütmeye başladığında bile aradaki farkı çok rahat fark edebilirsin.


Fotoğraf: Dan Smedley


3. French Pressinizi Önceden Isıtın


Kahve demleme sırasında en önemli etkenlerden biri ise ısıdır. Suyun sıcaklığı, demleme ekipmanı, fincan ya da termosun sıcaklıkları, lezzetli bir kahvenin temelinde yatan gizli kahramanlardır. French press filtre kahve yapımı rehberi yaptığımıza göre her ince ayrıntıya özel olarak değinmek gerekir.


French press ile demlemeden önce demleme ekipmanını önceden sıcak su ile ısıtabilirsiniz. Ön ısıtma işlemi, demleme esnasında kahve çekirdeklerinin aromasının en iyi şekilde ortaya çıkmasını sağlar.


4. Kupanızı Önceden Isıtın


Aynı French presste olduğu gibi kahveyi servis edeceğin fincan ya da termosu da sıcak sudan geçirmelisin. Çünkü soğuk olan demleme ekipmanı (ya da fincan) demleme esnasında sıcaklığı emer. Bu da ideal demlemenin gerçekleşmesini engeller. Kahveyi fincanına dökmeden önce sıcak sudan geçir ve kahvenin tadını olması gerektiği gibi çıkar.


5. Kaynar su kullanma


Yıl olmuş 2021 hala kaynar su ile kahve demleyenler var. Neyse ki öğrenmemek ayıp. Peki kaynar suyun kahveye nasıl bir zararı var? French press ile kahve demlerken suyun ideal sıcaklığı 92-94 derece arasında olmalıdır. Kahvene kaynar su eklediğinde kahvenin yağları gereğinden fazla açığa çıkar. Aynı zamanda bu kahvenin yanmasına sebep olur. Bu da acı bir tat elde etmeni sağlar. Suyun sıcaklığını kontrol etmek için termometre kullanabilirsin. Termometren yoksa, su kaynadıktan sonra 2 dakika bekleyebilirsin.

 


Fotoğraf: Kevin Martin Jose


6. Kahvenin doğru ayarda çekildiğinden emin olun


Kahve demleme yöntemine göre kahve çekirdeği öğütme ayarı değişmektedir. Örneğin, kendin için bir espresso yapmak istiyorsan, ince çekilmiş bir kahveye ihtiyaç duyarsın. Aynı şekilde çok bilindik bir kahve olan Türk Kahvesi’nde de aynı şekildedir. Ancak French press ile demlerken durum tam tersi. Kahve çekirdeği pressli ve pour over demlemelerde daha kalın ayarda öğütülmelidir. Lezzetten ödün vermek istemiyorsan, kahve çekirdeğinin doğru ayarda öğütüldüğünden emin olmalısın. Eğer bir öğütücün yoksa, kahveyi aldığın yere French press ile demleyeceğini söylemen yeterli.


7. Biraz fazla kahve demlemekten zarar gelmez


Biraz fazla kahve demlemenin kimseye zararı dokunmaz. Sebebini kısaca açıklayalım. French press ile kahve demlerken sonunu içemezsiniz. Çünkü kahvenin tortusu her ne kadar filtre olsa da fincana dolduğun kahve ile karışabilir. En kaliteli ekipmanda bile bu yaşanır. Bunun önüne geçmek ise çok kolay. İçmek istediğin kahve miktarından birazcık daha kahve demleyerek olası bir plasebo etkisinin önüne geçmiş olursun. French press filtre kahve yapımı rehberi kaldığı yerden devam ediyor.


8. Zamana ayak uydur


Kahvenin aromasını en iyi şekilde almak için adım adım ilerliyoruz. French press filtre kahve yapımı rehberi sonunda söylediğimiz gibi, en iyi sen demleyeceksin. Nitelikli kahveni doğru ayarda taze öğüttün, press ve fincanını önceden ısıttın, kaynar su yerine suyun sıcaklığını olması gerektiği gibi ayarladın… Sıra geldi zaman-demleme dengesini kurmaya. Pressin içine kahveyi ekleyip sıcak suyu yavaş yavaş ekliyoruz. Ancak bu noktada kahve tüketicileri ikiye ayrılıyor. Bu yüzden sana iki yol sunacağız. Hangisinin senin için daha iyi olduğuna deneyerek karar verebilirsiniz.


İlk olarak kahveyi ekliyorsun ve pressin tamamını yavaş bir şekilde su ile dolduruyorsun. Kahve kendi kendine demleniyor. Ancak bazı kişiler suyu ekledikten sonra kaşık ile karıştırıp, demlemeyi o şekilde bekliyor. Bu arada kaşık kesinlikle metal olmamalı. Tahta kaşık kullanmalısın. Biz karıştırmadan seviyoruz ama belki sen karıştırarak daha çok sevebilirsin. Bunu sadece deneyerek öğrenebilirsin.


Fotoğraf: Izzy Rivi

9. Kahveyi press içinde bekletme


Tek kişilik kahve demlediysen bu madde seni ilgilendirmiyor. Kahveyi demleyip servis ettikten sonra French pressin içinde kahve beklememeli. Eğer kahveyi bekletmeye devam edersen, demleme devam eder ve bu ikinci fincan kahvenin çok daha acı olmasına sebep olur. Bu yüzden fazla kahve demlediysen, kahveyi bir sürahiye almakta fayda var.


10. Temizliği ihmal etme


Kahve demleme ekipmanını kullandıktan sonra sudan geçirmeyi unutma. Eğer temizliği aksatırsan sonraki demlemelerde acı tatlar alman muhtemel. Bu yüzden ne yapıyoruz? Demlemeden sonra temizliği ihmal etmiyoruz.


11. Kahve ve su için bir ölçek kullan


En iyi demlemek istiyorsan, tüm detaylara eksiksiz dikkat etmelisin. Kahveler, yoğunlukları nedeniyle su-kahve oranı çok iyi ayarlanarak demlenmelidir. Hassas bir tartıya sahip olarak bu sorunu çözebilirsin. Ya da tatlı-yemek kaşığının kaç grama denk geldiği konusunda uzmanlaşmalısın.

Fotoğraf: Ashkan Forouzani

12. Kendi kahveni kendin öğüt


Kahve öğütüldüğü andan itibaren aromasını yitirmeye başlar. Kaba tabirle bayatlamaya başlar. Kahvenin aromasını en iyi şekilde almak istiyorsan, kendi kahveni kendin öğütmelisin. Gittiğin her yerde kahveni öğütmek istiyorsan mobil kullanıma daha uygun olan küçük modelleri tercih edebilirsin.


13. Kaliteli su ile kahveyi demle


Su, kahvenin tadına doğrudan etki eder. Bu yüzden kahve demlerken musluk suyu kullanmak, kahvenin tadını bozar. Arıtılmış, şişelenmiş veya damıtılmış su kullanmak, kahveye aromasını eklemeyeceği için kahvenin aromasını en iyi şekilde almanı sağlar.


14. Kahve miktarını iyi ayarlayın


French Press kullanırken, doğru kahve/su oranını kullandığınızdan emin olmak çok önemlidir. Çok fazla su ve yeteri kadar kahve kullanmadığınızda sulanmış bir tat alırsınız. Başlangıç ​​için iyi bir oran, 250 gram su başına yarım ons kahvedir.


15. Sıcak su kullan, kaynamış değil


Çok sıcak veya soğuk su, aromaların fazla veya eksik çıkmasına neden olur ve kahveniz çok acı veya çok zayıf olur. Su sıcaklığını kontrol etmek için bir termometre kullanabilirsin. French press ile demlerken suyun ideal sıcaklığı 90-96 derece aralığında olmalıdır. Eğer termometren yoksa, suyu kaynattıktan sonra iki dakika bekleyebilirsin.

Fotoğraf: Aziz Acharki


Mutlu son


En iyi kahveyi demleyebilmen tüm gereklilikleri yukarıda belirttik. Artık French press ile kahve demlerken dikkat etmen gereken detayları biliyorsun. French press filtre kahve yapımı rehberi için farklı maddeler eklenmesi gerektiğini düşünüyorsan bize sosyal medya üzerinden yazabilirsin. Yorumlara da bekleriz.

Umarız rehberi beğenmişsinizdir. Sevdiklerinin daha iyi kahveler içmesini istiyorsan bu rehberi onlarla paylaşabilirsin. Sonuçta bilgi paylaştıkça güzel öyle değil mi? Görüşmek üzere!

İlgili İçerikler

Cortado Nasıl Yapılır? - kahvebi
Cortado Nasıl Yapılır?

Hayatın koşturmacasında kahvenin sıcaklığıyla kucaklaşmanın tam zamanı! Bugün sizi, kahve dünyasının şahane bir hediyesi olan Cortado'nun gizemli yolculuğuna davet ediyoruz....

Serinletici Lezzet: Moccamaster ile Buzlu Kahve Tarifi - kahvebi
Serinletici Lezzet: Moccamaster ile Buzlu Kahve Tarifi

Sıcak bir yaz gününde ferahlatıcı bir buzlu kahvenin tatmin edici bir yanı olmadığını söylemek yanlış olur. Eğer bir kahve tutkunu ve aynı zamanda...

Kafein ve Sağlık: Kahvenin Bedenimize Etkileri - kahvebi
Kafein ve Sağlık: Kahvenin Bedenimize Etkileri

Kafein, dünya genelinde milyonlarca insanın enerji artışı ve uyanıklık sağlamak amacıyla günlük olarak tükettiği bir kimyasaldır. Kahve, çay, enerji içecekleri...

Kahve Tadım Notları: En İyi Çekirdekler Hangileri? - kahvebi
Kahve Tadım Notları: En İyi Çekirdekler Hangileri?

Kahve dünyasının derinliklerine bir yolculuk yapmaya hazır mısınız? Bu yazıda, kahve tadımının inceliklerine dair en kapsamlı rehberi sunacağımız için heyecanlıyız....

Sepetim

Sepetiniz şu anda boş