Skip to content

⭐5000₺ Üstü Sepete 250₺ İndirimi Kaçırma ⭐ Aynı Gün Kargo⭐

French Press ile kahve demlerken yapılan hatalar - kahvebi

French Press ile kahve demlerken yapılan hatalar

French press demlerken yapılan hataları senin için derledik. Bu yazıyı okuduktan sonra gerçek bir French press gurusu olacaksın. Hazır mısın?

Kahve içmeyi seven ya da sadece o an kahve içmek isteyen her insan, lezzetli bir kahve içmeyi hak eder. Kahve demlerken kahvenin aromasını en iyi şekilde çıkarmak için dikkat edilmesi gerekenleri az sonra listelemeye başlıyoruz. Damak tadına uygun bir kahve demlemek istiyorsan, dikkat etmen gereken birkaç şey var.

Genellikle yapılan French Press Hataları

Bu yazıda ideal kahve aromasına erişemeyen kişilerin yaptığı en yaygın French press hatalarını derleyeceğiz. Bu ufak detaylar dikkat edilmediğinde ortaya gerçekten hayal kırıklığı yaratıcı sonuçlar ortaya çıkarabilir. Hazırsan, French press ile kahve demlerken yapılan hatalar listemizi dizmeye başlıyoruz. 2 dakika sonra gün boyunca sana güç verecek, harika tatlara ulaşacağın kahveyi demlerken nelere dikkat etmen gerektiğini öğrenmiş olacaksın.

1) Kötü Kahve Kullanımı

Elinde dünyanın en iyi French pressi olsa ne çare... Tüm demleme aşamalarını eksiksiz olarak yerine getiriyor olsan bile kahve, demlemenin temelidir. Peki iyi bir kahveyi nasıl anlarız?

Her fırsatta yinelediğimiz gibi konu tekrar buraya geldiği için, en iyi kahve yoktur diye hatırlatalım. İyi bir kahve derken elbette iyi bir kahve çekirdeğini kastediyoruz. Bayatlamamış, ,taze, aroması yerinde. French press demlemelerde aroma doğrudan çekirdekten gelir. Bu sebeple taze bir kahveye sahip olduğundan emin ol. Eğer kahveyi yeni alıyorsan damak tadına uygun çekirdeği seçmende yardımcı olalım.

Robusta çekirdeği acı lezzete sahiptir. Daha fazla kafein içerir ve sert içimlidir. Arabica çekirdekleri ise daha tatlı, çiçeksi bir lezzete sahiptir. Damak tadının hangisine daha uygun olduğuna karar vermek ise senin elinde. Eğer bu konu hakkında bir fikrin yoksa Arabica ile başlamanı tavsiye ediyoruz.

2) İnce öğütülmüş kahve çekirdeği

Kahve çekirdeği, demleme yöntemine uygun olarak öğütülmelidir. Kahve çekirdekleri French press ve pour over demlemelerde kalın ayarda öğütülmelidir. Kahve demlemeye yeni başlamış ya da bu konuyu çok da araştırmamış kişiler bazen ince çekilmiş kahve yüzünden "nerede hata yaptım" diye soruyor olabilir. İnce çekilmiş bir kahve, demleme esnasında kahvenin aromasını en iyi şekilde almanı önler. İnce ayarda öğütülmüş kahve, french press filtre kısmından da rahatlıkça geçer. Bu da tortulu bir kahve içmeni sağlar. Peki ne yapıyoruz? Kalın ayarda öğütülmüş kahve kullanıyoruz.

French press ile etkili bir demleme yapmak için kalın ayarda öğütülmüş bir kahveye sahip olmak çok önemlidir. Eğer bir öğütücün yoksa, kahve alırken French press ile demleyeceğini söylersen uygun ayarda öğütmelerine kılavuzluk edebilirsin.

3) Kaynar su kullanımı

Sadece French press ile değil, her kahve demleme yönteminde yapılan en sık hatalardan biri kaynar su kullanımıdır. Kahvenin yanmaması ve aromanın en iyi şekilde ortaya çıkarılması için önerilen su sıcaklığı 88-96 derecedir. French press ile kahve demlerken önerilen su sıcaklığı ise 92-94 derecedir. Eğer kaynar su kullanırsan kötü bir tat elde edersin. Bu da bir süre sonra kahveden keyif almamanı sağlar.

Su derecesini kontrol edebilmen için üretilmiş, termometreli bir kettle sahibi olarak su sıcaklığını kontrol edebilirsin. Daha ekonomik bir yolu yok mu bu kadar mikro detay bana fazla diyorsan; var. Su kaynadıktan sonra demlemeden önce iki dakika beklersen aşağı yukarı uygun dereceyi yakalamış olursun. En iyi çözüm mü? Değil. Ama kaynar su kullanmaktan iyidir.

4) Ölçüyü iyi ayarlayamamak

Nitelikli bir kahveyi en doğru şekilde demlemek için sadece suyun sıcaklığı değil, kahve-su oranını da iyi ayarlamak gerekir. Kullanılacak kahvenin ve suyun doğru ölçekte French presse koyulması, demlemenin şiir gibi tamamlanması için olmazsa olmaz detaylardan biridir.

Herkesin damak tadı farklıdır. Bu yüzden ideal ölçü olarak keskin çizgiler çizilmesi doğru olmaz. Ancak kahvesini yeni demlemeye kişiler için yol göstermesi bakımından ufak bir tüyo verebiliriz. Öncelikle bir ölçek edinin. Ölçek yoksa şimdilik tatlı kaşığı üzerinden gidelim. Bir tatlı kaşığı filtre kahve aşağı yukarı 3,5 gram gelmektedir. Kahve su oranı da 1:12 şeklinde olmalıdır. Şimdi söz sayısalcılarda.

5) Tutamıyorum zamanı

French press ile iyi bir demleme yapmak istiyorsan bir zamanlayıcı kullanmak zorundasın. Kahveyi ve suyu en iyi şekilde ayarlayabildiğin hassas tartıların üzerinde bulunan zamanlayıcı ile demleme işlemini bir üst seviyeye taşıyabilirsin. En kötü telefonunun kronometresini de kullanabilirsin.

French press ile demlemenin tamamlanması yaklaşık 4 dakika sürer. Kendi damak tadına uygun kahve lezzetine erişmek için bu süre ile ufak ufak oynayarak arzu ettiğin lezzete ulaşmak için deneysel takılabilirsin.

6) Kahveyi bekletmek

Demleme işlemini tamamladıktan sonra kahveyi French presste bekletmek, yapılan en temel hatalardan biridir. Demlenme süreci yaklaşık 4 dakika sürmektedir. Demleme tamamlandıktan sonra kahveyi fincana servis ettikten sonra pressin içinde kahve bırakmak, kahvenin acımasına sebep olur. Demleme tamamlandıktan sonra diğer fincanlar için kahveyi farklı bir sürahiye ya da termosa boşaltmalısın.

7) Kahveyi karıştırmak belki de sana göre değildir

French press ile kahve demlemeyen bir grup, demleme işleminin başında kahveyi birkaç tur karıştırır. Bir diğer grup ise demlemeyi doğal akışına bırakmaktan yana. Hangi yöntemin damak tadını uygun olup olmadını ancak deneyerek anlayabilirsin. Eğer karıştırmak istiyorsan suyu ekledikten hemen sonra karıştırmalı ve 4 dakika demlenme sürecini beklemelisin. Karıştırma esnasında tek dikkat etmen gereken metal vb. bir gereç kullanmamak. Tahta kaşık iyidir.

8) Temizlik ihmalleri

Her kahve demleme ekipmanında olduğu gibi French pressi, demleme işleminden sonra temizlemelisin. Eğer demleme işleminden sonra temizlik aşamasını ihmal edersen, bir sonraki demlemende asidik tatlar alırsın. Her demlemende aynı lezzete erişmek için demlemelerden sonra pressini temizlemeyi unutma.

French press temizliği çok kolaydır. Demlemeyi tamamladıktan ve kahveyi sürahiye ya da fincanlara aldıktan sonra sudan geçirerek temizlik aşamasını kısa süre içinde tamamlayabilirsin.

gray goodbye friends board

Veda vakti

Göründüğü gibi kahve demleme sırasında dikkat edilmesi gereken birçok detay var. Çok ufak detaylar gibi gözükse de hepsi, kahvenin tadına doğrudan etki eden, hayati detaylar. Umarız bu yazıyı faydalı bulmuşsundur. Eğer yazıyı faydalı bulduysan, French press ile demleme yapan arkadaşlarınla yazıyı paylaşıp onların da hatalarını düzeltmesine yardımcı olabilirsin.

İlgili İçerikler

Arabica ve Robusta kahve çekirdekleri
Arabica mı Robusta mı? Yeni Yıla Özel Kahve Çekirdeği Rehberi

Kahve dünyasının iki yıldızı Arabica ve Robusta, tat profili ve kafein oranı bakımından farklı deneyimler sunar. Yeni yılda, bu çekirdeklerin özelliklerini keşfederek kahve keyfinizi bambaşka bir boyuta taşıyabilirsiniz.

Chemex ve V60 Arasındaki Farklar Üzerine İnceleme - 2
Chemex ve V60 Arasındaki Farklar Üzerine İnceleme - 2

Chemex ve V60, pour-over kahve demleme yöntemleri arasında farklı tat profilleri ve kullanım özellikleri sunarak kahve severlere estetik ve lezzet açısından çeşitli seçenekler sağlar.

kahve ve sağlık
Kahve ve Sağlık: Yeni Yılda Daha Bilinçli Kahve Tüketimi için İpuçları
Kahve, doğru tüketildiğinde hem keyifli hem de sağlık yararları sunar. Yeni yılda kahve alışkanlıklarınızı bilinçli hale getirerek hem enerjinizi artırabilir hem de sağlığınızı koruyabilirsiniz.
kahve öğrenme sürecinde cupping deneyimi
2024 Biterken 9 Aylık Kahve Öğrenme Sürecime Detaylı Bir Bakış
3’ü 1 arada’dan kahve ustalığına uzanan bu yolculuk, kahveye dair bilginizi derinleştirmek için size ilham verebilir!
Sepetim

Sepetiniz şu anda boş