Skip to content

⭐5000₺ Üstü Sepete 250₺ İndirimi Kaçırma ⭐ Aynı Gün Kargo⭐

Günün en iyi kahvesi için izlemeniz gereken 5 adım - kahvebi

Günün en iyi kahvesi için izlemeniz gereken 5 adım

Kahve içmeyi ritüel haline getirmiş kişiler için gün içinde içilen kahvenin verdiği zevk üzerine saatlerce konuşabilir. Kahvede mükemmellik söz konusu olduğunda herkesin söyleyeceği şeyler vardır. Çünkü en iyi kahve kavramı, çok değişken bir kavramdır. Bir kişiye göre iyi olan kahve, diğer kişi için ortalama bir kahve olabilir. Kriterleri kişisel zevklerin belirlediği bir konuda en iyi tanımlamasını yapmak mümkün değildir.

kahvebi olarak günün kahve saatini en iyi şekilde geçirebilmeniz için dikkat etmeniz gerekenleri listeledik. Vereceğimiz bilgiler genel olarak dikkat edilmesi gereken konu başlıklarını içeriyor. Edindiğiniz bilgileri kendiniz için en iyi kahveyi bulma konusunda kullanabilirsiniz.

En iyi kahve için adanmışlık içerir

kahvebi bünyesinde ilk günden bugüne kadar değişmeyen tek bir şey var. O da kafeinli mutluluğun her daim gelişmekte olduğu. Bugün içtiğiniz bir fincan kahvenin verdiği mutluluk, yarın içeceğiniz kahvenin getireceği mutluluğun habercisidir. Belki bir sonraki gün hayatınızın en güzel kahvesini içeceksiniz. Belki psikolojik belki değil ama bu duyguyu çok seviyoruz. Bizimle aynı duyguları paylaşan kişilerle birlikte olduğumuz için de ayrıca mutluyuz. Bir o kadar da duygusalız. Sizlere çok teşekkür ediyor, konuyu çok dağıtmadan devam ediyoruz.

En iyi kahve deneyimini yaşamak için izlenmesi gereken bazı adımlar vardır. Kullanılan su miktarından kahve oranına, kahve çekirdeğinden demleme yöntemine göre farklılık gösterebilir. Kişisel zevklerinize göre ayarlayacağınız oranları belirlerken nelere dikkat etmeniz gerektiğine değineceğiz. kahvebi ziyaretçileri olarak günün en iyi kahvesi için izlemeniz gereken beş adımı sizin için listeledik.

Kahve çekirdeklerinin kalitesi, çeşitli kavurma teknikleri ile mükemmel bir fincan kahve yapımının geldiği nokta hayal bile edilemeyecek boyutlara ulaştı. Peki evde yapacağımız demlemelerde nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Az sonra okuyacağınız adımları izleyerek sabahları harika bir fincan demleyebileceksiniz. Mükemmel bir fincan kahve için adımları takip edin. Yolun sonunda lezzetli bir kahveye ulaşacağınızın garantisini veriyoruz. 2021 Ağustos itibarıyla kahve demlemenin olmazsa olmazı olan 5 adımı aşağıda sizi bekliyor. Demleme ve tatma deneyiminizi en üst noktaya taşıyacak tüyolar için okumaya devam edin.

  • Uygun su/kahve oranı kullanımı
  • İdeal su sıcaklığı
  • Kahvenizi doğru ayarda öğütün
  • Süreyi iyi ayarlayın
  • En iyi kahve çekirdeğini seçmek

Mükemmel bir fincan kahve nasıl demlenir?

1- Uygun su/kahve oranı kullanımına özen gösterin. Mutfakta ne hazırlıyorsanız hazırlayın, iyi bir sonuç almak istiyorsanız uymanız gereken kurallar vardır. "Tuzu fazla olmuş" ya da "çok yağlı" gibi yorumlarla karşılaşmamak için oranı çok iyi ayarlamak gerekir. Kahvede de durum değişmiyor. Kahvenizi nasıl seviyorsanız su ve kahve oranını ona göre ayarlamalısınız. Bazı insanlar kahveyi sert severken bazı insanlar ise yumuşak ya da orta içimli aromatik kahveleri seviyor. Başlangıç için 170 ml. suya 10,5 gram kahve kullanmanızı öneriyoruz. 10,5 gram kahve iki yemek kaşığı çekilmiş kahveye denk geliyor. Pour Over ya da French Press ile demleme yapıyorsanız sahip olacağınız bir hassas tartı çok işinize yarayabilir. Bu oranı denedikten sonra kendiniz için en iyi olan kahve oranına deneme yanılma yöntemiyle ulaşabilirsiniz.



2- Kahvenizi ideal su sıcaklığında demleyin. Sıcaklık kahve demleme işleminin en önemli detaylarından biridir. İdeal su sıcaklığı, demleyeceğiniz kahvenin tam da size göre olmasını sağlayacaktır. Demleme yöntemine göre değişkenlik gösterse de demleme esnasında kullanılan su sıcaklığı 90-94 °C derece olmalıdır. Soğuk suyla yapılan demlemelerde kahvenin aroması tam olarak fincana gelmez. Bu da kahvenin ekşi, zayıf ve sulu olmasına sebep olur. Çok sıcak su kullanırsanız karışık ve acı bir tat ile karşılaşırsınız. Çünkü sıcak su, kahveyi ile temas ettiği anda kahvenin yanmasına neden olur. Eğer bir termometreniz yoksa su kaynadıktan sonra 1 dakika bekleyerek suyu eklemeye başlayın. Daha sonra 70-75 saniye bekleyip başka bir demleme yapın. Bu şekilde kendiniz için en uygun olan su sıcaklığına ulaşabilirsiniz. Mümkünse bir termometre edinin ve bir deney yapıyormuş gibi daha disiplinli çalışın.

Su olarak musluk suyu değil, temiz su kullanın. Biz genellikle Hayat su kullanıyoruz. Kendiniz için en uygun olan su markasına da deneyerek kendiniz karar verin.



3- Kahvenizi doğru ayarda öğütün. Kahve çekirdekleri için evrensel olarak kabul edilmiş bir öğütme şekli yoktur. Demleme yöntemine göre doğru ayarda öğütülmelidir. Örnekleyecek olursak, French Press ya da Pour Over demleme yöntemini kullanıyor iseniz kahvenizi kalın ayarda öğütmelisiniz. Espresso için ince ayarda öğütmelisiniz. Otomatik kahve makinesi için orta ayarda öğütmeler tercih edilmektedir. Kahve öğütme ile ilgili dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta ise öğütücü seçiminiz. Değirmenlerde bulunan bıçaklar zaman içinde deforme olabilir. Kahveyi öğütürken gereğinden fazla ısınarak kahveyi yakabilir. Bu tip sorunlarla karşılaşmamak için seramik dişlilere sahip bir değirmen kullanmalısınız. Eğer iyi bir kahve değirmenine yatırım yaparsanız, uzun yıllar boyunca kahvenizi dilediğiniz gibi öğütebilir, taze öğüttüğünüz kahvenin aromasını en iyi şekilde alabilirsiniz.

Peki öğütme işlemi neden bu kadar önemli? Oksijen kahvenin en büyük düşmanıdır. Öğütülen kahve, öğütüldüğü andan itibaren aromasını kaybetmeye başlar. Kaba tabirle bayatlamaya başlar. Bu yüzden en iyi kahveye ulaşmak istiyorsanız kendi kahvenizi kendiniz öğütmelisiniz.



4- Demleme süresine sadık kalın. Demleme esnasından kahve/su oranına sadık kalmak gibi, demleme süresine bağlık kalmak da çok önemlidir. Tüm bu detaylara dikkat ettiyseniz artık mükemmel bir fincan kahve için hazırsınız demektir. Peki hangi demleme yöntemine göre süreyi ayarlayacağımıza nasıl dikkat etmeliyiz? Bu noktada bizim hazırladığımız rehberlerin yanında internet üzerinden sayısız bilgiye erişebilirsiniz. Ancak her bilgide olduğu gibi kaynağınızın güvenilirliğini iyi araştırın.

Manuel demlemelerde suyu ne kadar süreyle ekleyeceğinizi bilmek harika bir fincan kahve çıkarmak için önemli bir faktördür. Suyun kahveyle teması ile geçen süre, her aşamasında doğru şekilde ayarlanmalıdır. Örneğin Pour Over yöntemiyle yapılan bir demlemede ilk olarak kahveyi ıslatmalı, çiçeklenme aşaması için 30 saniye kadar beklemelisiniz. Demleme sonuna kadar ekleyeceğiniz suyu parça parça ekleyerek demlemeyi tamamlarsınız.

French Press ile demlerken izleyeceğiniz birden farklı yöntem vardır. Bazı kişiler yarısına kadar su ekleyip karıştırır, geri kalan suyu üzerine ekler. Bazı kişiler suyun tamamını ekler, kahvenin çökmesi için biraz bekler ve pressi yavaşça bastırır. Her demleme yaklaşık olarak 3-4 dakika sürse de bazı mikro detaylar, kahvenin tadına ciddi miktarda etki etmektedir. Kendiniz için en iyi demleme şeklini birkaç denemeden sonra bulabilirsiniz.



5- En iyi kahve çekirdeğini seçin. Aslında bu, ilk olarak dikkat edilmesi gereken bir konudur. Ancak bu maddeyi sona saklamak istedik. En iyi kahveye erişmek istiyorsanız, iyi bir kahve çekirdeğine sahip olmasınız. Biraz klişe olacak ancak "kalite tesadüf değildir".

Günün en iyi kahvesini içmeniz için dikkat etmeniz gereken maddeleri sizin için listeledik. İyi kahveye ulaşmak için çıktığınız yolda, yukarıda değindiğimiz konu başlıkları çok işinize yarayacak. Kaliteli kahveler içtiğimiz sağlıklı günlerde görüşmek dileğiyle. Hoşça kalın!

İlgili İçerikler

kahve çekirdekleriyle yapılmış dünya haritası
Kahve Kuşağı Keşfi: Farklı Coğrafyalardan Gelen Yöresel Kahve Çeşitleri
Dünya genelindeki Kahve Kuşağı bölgesine derinlemesine bir dalış yapıyoruz. Bu yazımızda Brezilya'dan Etiyopya'ya Vietnam'dan Kolombiya'ya uzanan kahve ülkelerini ve onların zengin lezzet profillerini keşfedeceğiz. Bize bu lezzet yolculuğunda katılın ve kahvenin her bir yudumunda farklı bir dünyanın kapılarını aralayın!
Kahvenin Tarihine Yolculuk - 2
Kahvenin Tarihine Yolculuk - 2

Kahvebi’de kahvenin serüveni ile ilgili yeni bir yazı dizimize devam ediyoruz. Kahvenin hasatından bardağa gelen süreçteki serüvenini size aktarmaya çalışacağız....

Barista Sırları: Cupping ile Kahve Profesyonelliği
Barista Sırları: Cupping ile Kahve Profesyonelliği
Cupping, kahve çekirdeklerinin lezzet, aroma ve kalite özelliklerini değerlendiren bir tatma yöntemidir. Bu rehber, cupping sürecini ve kahve endüstrisindeki önemini detaylandırarak, kahve tutkunlarına profesyonel bir tat deneyimi sunar.
Espresso makinesinden kırmızı fincana akan espresso ile "FLUXUS" yazılı kahve paketi görülen bir kafe ortamı.
Barista Sırları: Espresso'da Lezzetin 6 Anahtarı
Her bir espresso çekimi, barista sanatının bir başyapıtı olabilir! "Barista Sırları: Espresso'da Lezzetin 6 Anahtarı" yazımızda, James Hoffmann'dan alınan ipuçlarıyla espresso yapmanın inceliklerini sizlerle paylaşıyoruz. Kahve dozajından demleme basıncına kadar espresso yapımının her aşamasında dikkat edilmesi gereken püf noktalarını keşfedin. Mükemmel espressonun sırlarını öğrenmek için bu serüvene hazır mısınız?
Sepetim

Sepetiniz şu anda boş