Skip to content

⭐5000₺ Üstü Sepete 250₺ İndirimi Kaçırma ⭐ Aynı Gün Kargo⭐

Hangi filtre kahve demleme yöntemi sana daha uygun? - kahvebi

Hangi filtre kahve demleme yöntemi sana daha uygun?

Öncelikle herkese güzel bir selam güzel kahve severler! Bildiğiniz üzere kahve endüstrisi gelişiyor ve geliştikçe filtre kahve demleme teknikleri de gelişiyor. Hal böyle olunca sürekli büyüyen ekipman üreticileri listesine ve güncellenmiş ekstraksiyon tekniklerine ayak uydurmak zor olabiliyor.

Araştırdığınız zaman AeroPress, V60, Chemex ve benzeri gibi pek çok farklı demleme yöntemi için tarifler bulabilirsiniz. Ayrıca tüm ekipmanlar kahvenin aromasını kendi tarzına göre etkiliyor.

Fakat sürekli gelişen özel kahve dünyasına ayak uydurmak adına yeni bir kılavuz oluşturmanın vakti geldi.

kahvenin üzerine dökün

Doğru ekipmana karar vermek

Her biri özütleme, tat ve ağızda bıraktığı his üzerinde benzersiz bir etkiye sahip olan pek çok ekipman mevcut. Hangisini kullanacağınızı seçmek, demleme sürecinde önemli bir ilk adımdır.

Başlangıç olarak daldırma ve süzme kahve demleme yöntemleri arasındaki farklara değinelim. Her ikisi de teknik olarak bir filtre kullanıyor fakat son fincanda çok farklı lezzetler sağlıyor.

Kahve, daldırma yönteminde tarifte belirtildiği sürece suyla temas halinde kalır. Bir düğme veya pistona basılır kahve ve su süzülür. Bu yöntemler, kahveye daha yüksek bir gövde ve daha uzun bir tat vererek stabilite sağlar.

Bunun aksine süzme yöntemlerinde suyu döktüğümüz anda ekstraksiyon başlar. Kahve, sıcaklık ve yerçekimi yardımıyla ortaya çıkar. Bu yöntemler ise daha gelişmiş beceriler gerektirir. Aynı zamanda ürettikleri kahve genellikle daha aromatik ve karmaşıktır.

Öğütme boyutu, demleme süresi ve su sıcaklığı gibi ekstraksiyon faktörlerini anlamalı ve kendimizce denemeler yapmalıyız. Doz ve verim, birbiriyle çok ilişkilidir.

Seçeneklerinizi her zaman açık tutun. Öncelikle nasıl bir bütçeniz olduğuna karar verin. Örneğin gittiğiniz bir yerde sevdiğiniz kahveleri hayal edin. İlk olarak orada kullanılan ekipmanları deneyebilirsiniz.

hario v60

Hario V60

Hario V60, kahve endüstrisindeki en popüler kahve ekipmanlarından birisidir. Hem baristalar hem de ev baristaları tarafından çok tercih ediliyor.

Hario V60, ilk olarak 20. yüzyılın ortalarında Japonya'da piyasaya sürülmüştür. Özellikle kahve yarışmalarında yaygın olarak kullanılmasıyla birlikte 2010 yılı civarında uluslararası alanda daha fazla tanınır hale geldi.

Bununla birlikte 2017 World Brewers Cup'ı kazanan kişi bildiğiniz üzere V60 kullanmayı tercih etmiştir. Şampiyon ise V60'ı asitliği ve aromayı vurgulamak için seçtiğini dile getirmişti. İnce kağıt filtreler yeterli miktarda kahve yağının geçmesine izin vererek içeceğin gövdesini güçlendiriyor.

Sürekli bir akış hızı sağlayan V60, 60° açılıdır. Adı da buradan geliyor zaten. Aynı zamanda V60 diğer kahve ekipmanlarına kıyasla daha büyük bir deliğe sahiptir.

Düz tabanlı kahve ekipmanlarının aksine, konik kahve ekipmanlarının kanalize olma olasılığı çok daha yüksek olabilir. Bu yüzden suyu dökerken biraz daha dikkatli olmak gerekiyor.

Kanal oluşturma, su kahve yatağı boyunca en az dirençli yoldan geçtiğinde meydana gelir. Bu ise eksik ve fazla özütlenmiş lezzetlerin karışımına yol açar. Kahve telvelerinizi eşit şekilde açtığınızdan emin olmak, herhangi bir yönlendirmeyi en aza indirmeye yardımcı olur.

kalita dalgası

Kalita

Kalita, Japonya'da icat edilmiş olan ve dünya çapında kafelerde, evlerde yaygın olarak kullanılan bir kahve ekipmanıdır. Çeşitli malzemelerde ve iki farklı boyutu bulunmaktadır.

Bununla birlikte gerçek bir koni yerine düz tabanlı bir şekle sahip V60'dan farklı bir şekilde tasarlanmıştır.

Düz yataklı bir kahve ekipmanıyla akış biraz daha yavaş olur. Aynı zamanda çıkarma işleminin sonuna doğru her zaman biraz su kalır. Bunun aksine konik kahve ekipmanlarında su hızla akış sağlar.

Kalita, suyun bir V60'dan daha yavaş ve eşit şekilde geçmesine izin veren üç küçük deliğe sahip düz bir tabana sahiptir.

Düz tabanlı demleme ekipmanlarında, kahve ekstraksiyon sırasında duvarlarda değil, filtrenin altında kaldığından kanallaşma en aza indirilir. Bu ise ektraksiyon yüzdesini arttırır.

Tüm bunlarla birlikte, Kalita'nın yatağında demlemenin sonuna doğru su tutulduğu için, beklenenden çok daha yavaş bir oranda su çekilebilir. Bu nedenden dolayı bu kahve ekipmanını kullanırken daha ince öğütme boyutlarına dikkat etmenizde fayda var.

Daha fazla gövde ve tatlılık için düz tabanlı kahve ekipmanlarını deneyebilirsiniz. Daha yüksek asitlik ve daha temiz bir tat için ise konik şeklindeki ekipmanları deneyin. Ancak bildiğiniz üzere her şey kahveye ve nasıl kavrulduğuna bağlı.

masada chemex

Chemex

Chemex, 1940'larda ABD'de üretilmiş en popüler kahve ekipmanlarından birisidir. Bu ekipmanın arkasındaki fikir ise kahve yapma işlemini basitleştirmekti.

Chemex aynı zamanda bir sürahi olarak tasarlanmıştır. Bu onu daha büyük kahve partileri için ideal hale getiriyor.

Yine V60'a benzer bir şekilde olan Chemex, belirgin bir şekilde daha büyük bir deliğe sahip olmasına rağmen konik bir kahve ekipmanıdır. Bu yüzden dökme tekniğinde lezzet ve aromayı çok etkiler ve daha fazla dikkat etmelisiniz.

Sonuç olarak kahve yatağının belirli bölgelerine diğerlerine göre daha fazla su dökmek yerine, tüm zeminlerine eşit ve tutarlı bir oranda davranmak gerkeiyor. Bununla birlikte Chemex'in V60'dan daha büyük bir deliği olmasına rağmen, filtrelerin kalınlığı nedeniyle akış hızı çok ama çok yavaştır. Bu su niye akmıyor diye kendinize kızmayın, olur öyle şeyler...

Chemex için genellikle daha kalın öğütülmüş ve daha hafif kavrulmuş kahveler kullanmanızı tavsiye ederiz. Yavaş akış hızı nedeniyle daha koyu kavrulmuş kahveler çok istediğiniz gibi lezzet vermeyebilir.

aeropress kullanmak

AeroPress ve Delter Press

Eveeeet geldik AeroPress mevzularına. Bazı demleme yöntemlerinden bahsettik ve dikkat ettiyseniz hepsi su dökme üzerineydi. Şimdi ise dikkatimizi daldırma demlemeye çeviriyoruz.

Daldırma, süzme işleminden farklıdır çünkü kahve telvesi ve demleme suyu, suyun kahve yatağından geçmesinin aksine, demleme süresi boyunca tam temas halindedir. Bu, kahvenin gövdesini ve tatlılığını artırır fakat asitliği azaltır.

Herhangi bir demleme yöntemi için dozu düşürmek acılığı ve ağızdaki hissi azaltır. Fakat AeroPress ve Delter Press'in doğal olarak düşük acılığı, bazı kişilerin daha zengin bir fincan için dozu artırmalarına neden olmaktadır.

AeroPress ve AeroPress GO'nun (daha küçük muadili) kompakt boyutu nedeniyle, barista ve tüketiciler genellikle daha konsantre kahveler çıkarır. Bununla birlikte daha büyük partiler oluşturmak için bunları su ile seyreltir.

AeroPress ve Delter Press ekipmanının esnekliği, kullanıcılara demleme tariflerini deneme seçenekleri sunuyor. AeroPress o kadar popüler oldu ki, dünyanın birçok ülkesinde düzenlenen yıllık ulusal ve Dünya AeroPress Yarışmaları düzenleniyor. Katılımcılar ise yardışmalarda seçtikleri kahvenin tatlılık ve gövde gibi belirli yönlerini vurgulamak için bir dizi demleme teknikleri kullanmaktadır.

AeroPress veya Delter Press ile demlemek için minimum beceri gerekir. Bununla birlikte tersine çevrilmiş olan bu yöntem, daha deneyimli kullanıcılara kontrol etmek ve ince ayar yapmak için daha geniş bir değişken yelpazesi sağlar.

masada kahve sifonu

Syphon

Syphon veya vakum kabı olarak da anılan bu ekipman, 1830'da Almanya'da patentlenmiştir. Bu kahve ekipmanı, iki ana bölümden oluşuyor. Suyu tutan alt hazne ve kahvenin eklendiği üst hazne.

Suyu, demleyicinin üst kısmına çeken basınç oluşturmak için alt haznenin altına bir ısı kaynağı yerleştirilir. Burada kahve ve su, ısı kaynağı uzaklaştırılana kadar demlenir. Böylelikle basınç düşerek kahvenin alt hazneye çekilmesine neden olur.

Eğer daldırma yöntemi kullanarak demlerseniz, fark edeceğiniz ilk şey ağınızdaki sıvının ağırlığıdır. Daldırma, büyük tatlar sağlar fakat daha az aroma olur.

Syphon'daki kahveler de genellikle daha yüksek sıcaklıkta demlenir. Sonuç olarak, kahveyi soğutmak ve tüm lezzet yelpazesini tatmak için demlenmiş olan kahveyi hemen bir sürahi ve bardağa boşaltabilirsiniz. Ayrıca filtre tipine bağlı olarak fincanınızda bir miktar tortu olabilir. Sonra yok efendim nerden geldi bu tortu falan demeyin...

akıllı damlatıcı

Clever Dripper

Günümüzde piyasaya sıklıkla yeni kahve ekipmanları sürülüyor ve bunlar arasında popüler olanlardan birisi de Clever Dripper'dır.

V60'ı andıran bu kahve ekpimanı, yine pour-over dediğimiz dökme işlemi yapılarak kullanılıyor. Fakat alt kısmında sızdırmaz bir haznesi bulunuyor. Clever Dripper'ı bir fincan veya sürahi üzerine koymadan önce kahve ekleyip suyu dökmeye başlıyorsunuz.

Kahve demlendikten sonra ise demleyici serbest bırakma mekanizmasını tetikler. Bu ise demlenmiş kahvenin hazneye çekilmesini sağlar. Bu işlem tahminen bir buçuk dakika kadar sürer.

Yeni başlayanlar, suyu dökerken herhangi bir özel tekniğe ihtiyaç duymadığı için daldırma yöntemiyle başlayabilir.

Clever Dripper, gövdeyi geliştiren bir daldırma ekpimanı olmasına rağmen, berraklığı ve temizliği vurgular. Açıkçası daldırama ve süzme arasında bir tür melez diyebilir.

Origami Dripper

Geldik bizim severek kullandığımız mükemmel kahve ekipmanlar arasında bulunan Origami Dripper'a. Baristalar ve profesyonel kahve demleyicileri tarafından tavsiye edilen Origami, farklı renk seçeneklerine sahip oldukça güzel görünen bir ekpimandır. Estetik ve malzeme kalitesi bakımından da diğer dripper modellerinden farklıdır.

Origami, çiçek şekilnde oyulmuş benzersiz bir tasarıma sahiptir. Demleme sırasında ise haliyle gerçek bir görsel şölen sunar. Seramik bir gövdeye sahiptir ve demleme işlemi boyunca ısıyı korur. Böylelikle sıcaklık sabit kalmış olur. Yüksek sıcaklığa dayanıklı olan bu kahve ekpimanı, seramik yapısı sayesinde kullanımlardan sonra çok rahat bir şekilde temizlenmektedir.

Origami Dripper tasarımında kullanılan V şeklindeki kanallar ise demleme sırasında suyun akış hızını kontrol etmenize izin verir. Böylelikle kahve demleme konusunda amatör olsanız bile basit bir şekilde lezzetli kahveler demleyebilirsiniz.

Son düşünceler

Kahvenizi ne kadar severseniz sevin, ihtiyaçlarınıza uygun bir kahve bulabilirsiniz. Önemli olan ne istediğinizi anlamak için bardağınızda ne kadar vücut, berraklık, tatlılık ve asitlik istediğinizi bulmaktadır. Bu özellikleri düşünün ve en iyisinin hangisi olacağına karar verin.

Ancak bir şeyin her şeyden daha önemli olduğunu unutmayın: Kahveniz her zaman demleme sürecinin en önemli noktası olmalıdır. Bu yüzden iyi kahve ekipmanına, iyi bir kahve yakışır.

İlgili İçerikler

kahve çekirdekleriyle yapılmış dünya haritası
Kahve Kuşağı Keşfi: Farklı Coğrafyalardan Gelen Yöresel Kahve Çeşitleri
Dünya genelindeki Kahve Kuşağı bölgesine derinlemesine bir dalış yapıyoruz. Bu yazımızda Brezilya'dan Etiyopya'ya Vietnam'dan Kolombiya'ya uzanan kahve ülkelerini ve onların zengin lezzet profillerini keşfedeceğiz. Bize bu lezzet yolculuğunda katılın ve kahvenin her bir yudumunda farklı bir dünyanın kapılarını aralayın!
Kahvenin Tarihine Yolculuk - 2
Kahvenin Tarihine Yolculuk - 2

Kahvebi’de kahvenin serüveni ile ilgili yeni bir yazı dizimize devam ediyoruz. Kahvenin hasatından bardağa gelen süreçteki serüvenini size aktarmaya çalışacağız....

Barista Sırları: Cupping ile Kahve Profesyonelliği
Barista Sırları: Cupping ile Kahve Profesyonelliği
Cupping, kahve çekirdeklerinin lezzet, aroma ve kalite özelliklerini değerlendiren bir tatma yöntemidir. Bu rehber, cupping sürecini ve kahve endüstrisindeki önemini detaylandırarak, kahve tutkunlarına profesyonel bir tat deneyimi sunar.
Espresso makinesinden kırmızı fincana akan espresso ile "FLUXUS" yazılı kahve paketi görülen bir kafe ortamı.
Barista Sırları: Espresso'da Lezzetin 6 Anahtarı
Her bir espresso çekimi, barista sanatının bir başyapıtı olabilir! "Barista Sırları: Espresso'da Lezzetin 6 Anahtarı" yazımızda, James Hoffmann'dan alınan ipuçlarıyla espresso yapmanın inceliklerini sizlerle paylaşıyoruz. Kahve dozajından demleme basıncına kadar espresso yapımının her aşamasında dikkat edilmesi gereken püf noktalarını keşfedin. Mükemmel espressonun sırlarını öğrenmek için bu serüvene hazır mısınız?
Sepetim

Sepetiniz şu anda boş