Skip to content

⭐5000₺ Üstü Sepete 250₺ İndirimi Kaçırma ⭐ Aynı Gün Kargo⭐

Kahve değirmeni nasıl temizlenir: Dikkat edilmesi gereken her şey

Bir kahve öğütücünün ne kadar önemli olduğunu söylemek emin olun yetersiz kalacaktır. Eğer yüksek kaliteli bir kahve değirmeni kullanmıyorsanız, eşit öğütme boyutu dağılımını elde etmeniz zorlaşacaktır. Bu ise ekstraksiyonun kalitesini etkileyecektir. Bu başlıkta 'kahve değirmeni nasıl temizlenir, nelere dikkat edilmelidir' gibi tüm detaylara değineceğiz.

Ancak kahve değirmeniniz ne kadar güçlü olursa olsun, ondan en iyi şekilde yararlanmanızı sağlamak için temizlik ve bakım hayati bir önem taşımaktadır. Eğer çapaklarınızı düzenli olarak korumaz ve öğütücünüzü temizlemezseniz yandınız. İster evde, ister barın arkasında olun, tekrar tekrar aynı tutarlılıkta, aynı lezzette bir kahve istiyorsanız bunları yapmanız gerekiyor.

Kahve değirmeni nasıl temizlenir?

Kahve değirmeni temizlemenin birkaç yolu vardır. En iyilerinden bazılarını öğrenmek için elbette birinci sınıf kahve değirmeni üreticilerinden de tüyolar paylaşacağız. Öğrenmek için lütfen okumaya devam edin, üşenmek yok!

Öğütücünüzü temizlemek neden önemlidir?

Kavurma işlemi sırasında, hücre yapısı bozulduğu ve daha gözenekli hale geldiği için kahve çekirdeklerinizden gazların çıkmasına neden olur. Bu yüzden kavrulmuş çekirdekler, hem ev hem de ticareti öğütücülerin parçalamakta zorlanacağı çiğ yeşil kahveden çok daha kırılgandır.

Fakat kavrulmuş kahve de aslında yağ içerir. Bunlar, kavurma sırasında çekirdeğin yüzeyine doğal olarak göç eden lipidlerdir. Lipit ise canlıların yapısında bulunan temel organik bileşiklere verilen isimdir.

Kahve yağları, çapakların dişlerine yapışır. Eğer orada kalmaya devam ederse, eski kahvenin kokusu ve tadı öğütmekte olduğunuz yeni kahveleri etkiler.

Çapaklarınızın dişleri hem konik hem de düz çapaklar için kenar ve yüzeyin etrafına oturan küçük çıkıntılar ve yarıklardır. Bu dişlerin açılı tasarımı ise kahvenin hem eşit hem de hızlı bir şekilde öğütülmesine yardımcı olur. Fakat aynı zamanda yağların ve çok ince kahve telvelerinin onlara kolay bir şekilde yapışmasını sağlar.

Bu arada etkilenen tek şey elbette çapaklar değil. İnce kahve telveleri zamanla birikir ve tıkanmalara neden olur. Bu ise kahve değirmeninizde mekanik sorunlara neden olur.

Kahve öğütücünüzdeki tıkanıklar, özellikle kanaldaki kahve telve kutusuna düşer. Bununla birlikte kahvenin eski bayat telvelerle kirlenmesine neden olur. Bu ise ne yazık ki kahvenizin aromasını olumsuz yönde etkiler. Ayrıca öğütücünüzün çıkış yolunu etkielr ve öğütme hızını yavaşlatır.

öğütücüde kahve çekirdekleri

Öğütme tutma nedir?

Öğütme tutma, öğütülmüş kahvenin iç öğütme haznesinde ve ağzında kaldığı yerdir. Çapaklarınız her zaman belirli bir miktarda kahve tutacak olsa bile şekillerine göre değişkenlik gösterir.

Bir miktar tutma, statiği azaltmak ve tutarlı bir öğütme akışını sürdürmek için faydalı olabilir. Ancak, yüksek seviyeler biraz zararlıdır. Eski zeminler düzenli olarak temizlenmez ise, kahve tazeliği ve öğütücünüzün performansı tehlikeye girer.

İnanın kahve tutma olası artık çok poüler bir konu. Çünkü kahve severler her zaman taze çekilmiş kahve içmenin öneminin her zamankindan daha fazla farkındalar.

Düz çapaklar, öğütme mekanizmasındaki farklılıklar nedeniyle konik çapaklardan daha fazla kahve telvesi tutma eğiliminde olur. düz çapaklar için, yatay olarak hizalanmış olan üst ve alt çapaklar arasında kahve öğütülür. Bunlar, öğütücüleri yanlara iç hazneye doğru zorlar.

Buna karşılık ise konik çapaklarda, üst kapak ve alt çapak içerisinde oturur. Bu, yerçekiminin öğütülmüş kahveyi hazne va azğıdan gerçirmeye zorladığı, bununla birlikte setin daha az öğütülmüş olduğu anlamına gelir.

portafliterde kahve

Topaklanma ve temizleme

Öğütülmüş kahve ilk başta nem içerdiği için, genellikle küçük kümeler halinde birbirine yapışır. Bu ise aynı zamanda çapakların sürekli olarak yüksek hızda dönmesiyle oluşan statik elektrikten de kaynaklanır. Kahve desen var, statik elektrik desen var...

Bu topaklanma ise bir dizi soruna yol açmaktadır. Fakat bunların başında portafiltredeki eşit olmayan öğütme dağılımı gelir. Buna karşılık ise suyun kahve yatağı boyunca en az dirençli yolu bulduğu kanallaşmaya neden olur.

Kanallama, suyun kahvenin daha kompakt alanlarını atlayarak, fincanın daha fazla istenmeyen tat ve aroma taşımasına neden olan eksik ve fazla ekstraksiyon kombinasyonuna yol açması anlamına gelir. Sanırım bu cümleyi 1-2 kere okumanız gerekecek, daha açıklayıcı nasıl anlatılır bilemedim ama karışık gibi gelebilir...

espresso

Taze kahve öğütme

Pek çok düz çapak öğütücü, doz başına 1g ile 12g arasında kahve tutabiliyor. Bu, demlediğiniz kahvenin ne kadarının taze ve ne kadarının bayat olduğunu bilmenizi zorlaştırır.

Kahveler öğütüldükten sonra, oksitlendikçe tatları ve aromaları bozulmaya başlar. Bu süreç, bir kahvenin daha incelikle özelliklerinin solup kaybolmasına neden olur. Öğütücünün çapaklarının yarattığı ısı, kalan öğütmelerin lezzetinin daha da hızlı kaybetmesine neden olur.

Değirmeninizi eski telvelerden temizlemek, servis ettiğiniz veya içtiğiniz kahvenin taze ve istendiği gibi servis edildiğini garanti etmeye yardımcı olur. İçiniz rahat olur!

Fakat kahve değirmeni temizleme deneyimini geliştirmenin yanı sıra aynı zamanda baristaların daha verimli çalışmasını da sağlar. Öğütme tutma, baristaların etkili bir şekilde aroma yapmasını ne yazık ki engeller. Çünkü tutulan öğütmeler, bir değişiklikten sonra portafiltreye atılabilir.

Çapak kalitesi ayrıca öğütme tutma ve çıkarma kalitesini de etkilemektedir. Bir çapak seti ne kadar keskin ve sağlam olursa, öğütücü o kadar uzun süre en iyi performansı gösterir.

kahvenin üzerine dökün

Temizlik ve bakım: İşte muhteşem ipuçları

Kahve değirmeninizi düzenli olarak çok önemlidir. Kahve kalitesini korumak için tamamen gerekli bir olaydır.

Bildiğiniz üzere kahveler öğütüldükten üç gün sonra bayatlar. Bu yüzden kahve değirmenleri her zaman en az üç gün sonra temizlenmelidir.

Baristaların öğütücüleri temizlemesi, özellikle de yeni baristalar veya daha az deneyime sahip olanlar için göz korkutucu bir konu gibi gelebilir. Bu endişelerinize rağmen, kahve değirmeninizin temizlenmesi ve bakımı çok önemlidir. Eğer kahvenizden en iyi şekilde aroma tadı almak istiyorsanız temizlemek şart. Başlamak için en iyi yer ise öğütücünüzün kapalı olduğundan emin olmaktır. Bir takım espriler, eheheh..

Öğütücüleri temizlemek için ise herhangi bir ekstra alete ihtiyacınız yok. Bazı öğütücülerde çapakları değiştirdiğiniz zaman içinde bir iplik olduğu için hazneyi ayırması zor olur. Fakat kahvebi'de yer alan tüm kahve değirmenleri kolay bir şekilde temizlenmektedir.

Bu arada öğütücülerdeki ayarlarınızı bozmadan temizlemenin çok başka bir yolu da var. Küçük bir elektrikli süpürgeyle kolayca temizleyebilirsiniz ve öğütme noktasını kaybetmezsiniz. Evet evet, bu şaka değil.

Eğer ben küçük bir şey ile temizlemek istiyorum derseniz, iç hazne ve diğer parçaları yumuşak kıllı bir fırça ile temizlemeniz yeterli olacaktır. Fakat daha yoğun bir temizlik için profesyonel temizleme peletlerinin gidilecek en iyi yol olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü sadece bir fırça kullanarak yağları çıkaramazsınız. Profesyonel ürünler ise bunu yapmanızı sağlar ve çapakları daha uzun süre temiz tutar.

kahve öğütücü

Öğütücünüzden en iyi şekilde yararlanmak için düzenli ve kapsamlı temizlik şarttır. Bu sadece performansı artırmakla kalmaz, aynı zamanda doğruluğu ve tutarlılığı da artıracaktır.

İlgili İçerikler

kahve çekirdekleriyle yapılmış dünya haritası
Kahve Kuşağı Keşfi: Farklı Coğrafyalardan Gelen Yöresel Kahve Çeşitleri
Dünya genelindeki Kahve Kuşağı bölgesine derinlemesine bir dalış yapıyoruz. Bu yazımızda Brezilya'dan Etiyopya'ya Vietnam'dan Kolombiya'ya uzanan kahve ülkelerini ve onların zengin lezzet profillerini keşfedeceğiz. Bize bu lezzet yolculuğunda katılın ve kahvenin her bir yudumunda farklı bir dünyanın kapılarını aralayın!
Kahvenin Tarihine Yolculuk - 2
Kahvenin Tarihine Yolculuk - 2

Kahvebi’de kahvenin serüveni ile ilgili yeni bir yazı dizimize devam ediyoruz. Kahvenin hasatından bardağa gelen süreçteki serüvenini size aktarmaya çalışacağız....

Barista Sırları: Cupping ile Kahve Profesyonelliği
Barista Sırları: Cupping ile Kahve Profesyonelliği
Cupping, kahve çekirdeklerinin lezzet, aroma ve kalite özelliklerini değerlendiren bir tatma yöntemidir. Bu rehber, cupping sürecini ve kahve endüstrisindeki önemini detaylandırarak, kahve tutkunlarına profesyonel bir tat deneyimi sunar.
Espresso makinesinden kırmızı fincana akan espresso ile "FLUXUS" yazılı kahve paketi görülen bir kafe ortamı.
Barista Sırları: Espresso'da Lezzetin 6 Anahtarı
Her bir espresso çekimi, barista sanatının bir başyapıtı olabilir! "Barista Sırları: Espresso'da Lezzetin 6 Anahtarı" yazımızda, James Hoffmann'dan alınan ipuçlarıyla espresso yapmanın inceliklerini sizlerle paylaşıyoruz. Kahve dozajından demleme basıncına kadar espresso yapımının her aşamasında dikkat edilmesi gereken püf noktalarını keşfedin. Mükemmel espressonun sırlarını öğrenmek için bu serüvene hazır mısınız?
Sepetim

Sepetiniz şu anda boş