Skip to content

⭐5000₺ Üstü Sepete 250₺ İndirimi Kaçırma ⭐ Aynı Gün Kargo⭐

Origami Dripper'ı dürüst bir şekilde inceledik: Sadece estetik olarak mı güzel? - kahvebi

Origami Dripper'ı dürüst bir şekilde inceledik: Sadece estetik olarak mı güzel?

Kahve paylaştığınız veya kahvelere baktığınız bir Instagram hesabınız var ise, muhtemelen Origami Dripper ile karşılaşmışsınızdır. Estetik olarak güzel ve göz alıcı olduğu için görmezden gelinmesi gerçekten zor bir ekipman. Japon Mino porseleninden yapılan Origami, içerdiği çarpıcı güzel renkler nedeniyle birçok kişi için aslında tam bir Instagram fenomenidir. Bu yüzden bu göze hoş gelen dripperı inceledik ve almaya değer olup olmadığını tartışmak istedik.

Origami Dripper, estetik açıdan hoş olsa da, Hario V60 ve Kalita Wave ile karşılaştırıldığında aslında iyi bir kahve ekipmanı mıdır? İşte tam da bu noktada, bazılarının abartıldığını söyleyenler Origami Dripper'ı sessiz bir şekilde eleştirdiler. Biz abartılı olduğunu düşünmüyoruz.

Origami Dripper incelemesi

rigami Dripper ekipmanını uzun bir süredir ekip olarak kullanıyoruz ve gayet memnunuz. Aslına bakacak olursanız şu an favori kahve demleme ekipmanı haline geldi. Sırf Origami yüzünden V60 kullanmayı bıraktık diyebiliriz. Aynı zamanda kahve camiasında da pek çok saygın insan oldukça sık kullanıyor. Tüm bunlarla birlikte bunun sadece sosyal medyada güzel göründüğünü söylemek yanlış olur. Madem Origami sadece estetik olarak güzel, o zaman neden herkes onunla demlemeye başladı?

Bu yazımıda sizlere Origami Dripper hakkında oldukça dürüst bir değerlendirme yapacağız. Belki de bu yazımızdan sonra bu harika ekipmanın satın almaya değer bir şey olup olmadığına karar verebilirsiniz.

Tasarımı nasıl?

Bahsettiğimiz gibi, Origami'nin en büyük çekiciliklerinden birisi de görsel görüşünüdür. Fakat biz Origami tasarımının iyi ve kötü yönlerine geçmeden önce, satın almadan önceki kısımda neleri bilmeniz gerektiğine değinelim. Öncelikle ahşap tutucu veya plastik reçineyi ayrıca satın almanız gerekebiliyor. Ahşap tutucu plastiğe göre çok daha iyi görünüyor, bu yüzden onu tavsiye ediyoruz.

Tüm bunlarla birlikte orta yani M ve küçük yani S olarak iki beden bulunuyor. Orta boy 4 fincana kadar çıkarken, küçük 1-2 fincan kadar demleyebiliyor. Fiyat farkı olmadığı için M beden almanızı öneririz. Hangisinin daha iyi olduğuna gerçekten yorum yapamıyoruz çünkü biz M boyutunda bile küçük demlemeler yapıyoruz.

İyi yönler

Origami Dripper, tek kelimeyle benzersiz bir tasarıma sahip. Japon origami kağıdından ilham alan Origami, 20 katlanmış iç kaburgasıyla dikkatleri çekiyor. Bu, tıkanmayan demleme deneyimi sunmakla birlikte hava kanalları oluşturmaya yarıyor. Estetiğin yanı sıra, diğer bir satış noktası katlanmış nervürlerden geliyor. Çünkü hem konik hem de düz yataklı filtre kağıtlarını kullanmanıza izin veriyor. Bu biraz çılgınca çünkü konik kağıtlar tavsiye edilen seçim ve hatta Origami üretimi konik filtre kağıtları bile var. Ancak düz yataklı Kalita Wave kağıtları, katlanmış nervürlere mükemmel bir şekilde uyum sağlıyor. Bunun iyi bir şey mi yoksa kötü bir şey mi olduğu da ayrı bir tartışma konusu. Ama özellikle demlendiğinde harika göründüğünü söyleyebiliriz.

Tasarımın yardımcı olan bir başka yönü ise kahve ekipmanının üstündeki ve altındaki geniş çaptır. Geniş boyutların akış hızına yardımcı olduğunu söylemiş miydik? Bazıları için bu arzu edilen bir durum çünkü V60 kağıtları ie gerçekten yavaş olduğunu hatta Kalita kağıtlarında tıkanma sorunları yaşadığımızı söyleyebiliriz.

Kötü yönler

Çarpıcı bir konu olarak bu kahve ekipmanının geniş boyutunun ve porselen malzemesinin ısı tutmayı etkileyebilmesidir. Bu nedenle, demleme sırasında suyun ısısı tutulmaz ve Origami içinde tutarlı kalmayabilir. Tutarlı sıcaklık, eşit çıkarma işlemine ve sorun olabilecek Origami'ye yardımcı olur. Daha kapalı olan Kalite Wave'i düşünürseniz, Origami'nin açıklığı, daha hızlı ısı kaybetmeniz anlamına gelebilir.

Tasarımın diğer bir sorunu ise Origami'de kulp olmamasıdır. Bu dripperın ne kadar hassas olduğunu düşündüğümüz zaman ise onu kullanırken dikkat etmeniz gerektiğini söyleyebiliriz. Yani eğer sakar biriyseniz Origami'nizi güvende tutmanız konusunda pek umudumuz yok. Bu nedenle bir sürahi üzerine yerleştirdiğiniz zaman düz olmasını sağladığınızdan emin olduktan sonra demlemeye başlayın. Daha önce de belirttiğimiz gibi, ahşap tutucu kullanmayı ihmal etmeyin.

Hangi kağıt kullanılmalı?

Bir kahve ekipmanının hem konik hem de düz yataklı kağıtları kullanabilmesi inanın çok benzersiz bir durum. Aslında bu iki arada bir derede kalma durumu iyi bir şey mi kötü bir şey mi?

Basit bir kağıt değişikliğinden farklı demlemeler elde edebilmeniz büyük bir fark oluşturuyor. Bu size daha fazla yöntem denemek için pek çok fazla seçenek sunar. Aynı kahveyi aynı ekipmanda demleyebilmenizi ama kağıt değişiminden farklı sonuçları alabilmeniz oldukça harika. Böylelikle aldığınız kahvenin konik mi yoksa düz yatak mı sevdiğine kendiniz denemeler yaparak karar verebilirsiniz. Konik kağıtların size daha fazla tutarlılık sağladığını ve V60'a benzer kahveler ürettiğini gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. Düz yataklar ise hala harika kahveler yapıyor, ancak doğru yöntem ve tekniklerin çok fazla araştırılması gerekiyor.

Origami Dripper'ın sağladığı diğer bir avantaj ise daha önce de bahsettiğimiz şey, yani demlemeniz üzerinde size sağladığı daha fazla kontrol. Demek istediğimiz şu, Kalita ile tıkanıklık sorunları yaşıyorsanız veya V60 ile yavaş akış hızı varsa, o zaman Origami suyun kahve yatağından akmasını sağlamak için daha iyi iş çıkarıyor diyoruz. Bir başka büyük avantaj da, Sibarist gibi daha hızlı akış hızları üreten ve Kono gibi şeyleri yavaşlatan birçok yeni konik filtre kağıdının piyasada yer alıyor olması. Tüm bu kağıtları Origami ile muhteşem uyumludur.

Kahvenin tadı

İki farklı filtre kullanabileceğiniz gibi, Origami ile farklı tatlar yakalayabilirsiniz. Peki ne tür kahve tatları sunar?

Tutarlı ve hızlı bir akış hızına sahip olan Origami Dripper, gerçekten tatlı ve güzel kahveler sunar. V60 ile karşılaştırıldığında daha fazla asit ve daha temiz bardaklar sunuyor. Bu netliği ve lezzet notalarını elde etmek sizi mutlu edecek. Biz açıkçası çok lezzetli kahveler elde ettiğimizi düşündüğümüz için genellikle Origami'de 1-2 kişilik kahveler demliyoruz.

Origami'de kontrol tamamen sizde olduğu için alışılmışın dışında düşünerek ve farklı yöntemler kullanarak biraz daha gövdeli ve çok aromatik demlemeler yaparak ortaya harika kahveler çıkarabilirsiniz.

Kısaca artıları

  • Hem konik hem de düz yataklı filtre kağıtlar kullanabilirsiniz
  • Fotojenik tatlı Instagram fotoğrafları yakalayabilirsiniz, eheh
  • Daha hızlı akış hızı
  • Daha az tıkanma sorunu
  • Daha tatlı ve meyve suyu tadında kahveler

Kısaca eksileri

  • Daha fazla hassasiyet ve demleme becerisi gerektirir
  • Düz yataklı kağıtlarda daha fazla miktarda demleme yaparken ağızda kalan kuru tat

Gerçekten değer mi?

Bu incelemede, Origami Dripper'daki tüm iyi ve kötü yönleri sunmaya çalıştık. Her ne olursa olsun açıkçası ekip olarak Origami'ye bayılıyoruz. Rengini, görünümünü ve onunla demlemeyi seviyoruz. Ayrıca Origami kullanılarak demlenmiş kahvelerin daha lezzetli olduğunu düşünüyoruz.

Aslında sunduğumuz sorunları da yöntemlerinizi değiştirerek önleyebilirsiniz. Örneğin, yetersiz ekstraksiyon için kahvenizi daha ince öğütebilir ve demlemenin devam etmesi için dökme sürenizi uzatabilirsiniz. Bu aynı zamanda ekipmanın içindeki ısının korunmasına da yardımcı olacaktır.

İlgili İçerikler

kahve çekirdekleriyle yapılmış dünya haritası
Kahve Kuşağı Keşfi: Farklı Coğrafyalardan Gelen Yöresel Kahve Çeşitleri
Dünya genelindeki Kahve Kuşağı bölgesine derinlemesine bir dalış yapıyoruz. Bu yazımızda Brezilya'dan Etiyopya'ya Vietnam'dan Kolombiya'ya uzanan kahve ülkelerini ve onların zengin lezzet profillerini keşfedeceğiz. Bize bu lezzet yolculuğunda katılın ve kahvenin her bir yudumunda farklı bir dünyanın kapılarını aralayın!
Kahvenin Tarihine Yolculuk - 2
Kahvenin Tarihine Yolculuk - 2

Kahvebi’de kahvenin serüveni ile ilgili yeni bir yazı dizimize devam ediyoruz. Kahvenin hasatından bardağa gelen süreçteki serüvenini size aktarmaya çalışacağız....

Barista Sırları: Cupping ile Kahve Profesyonelliği
Barista Sırları: Cupping ile Kahve Profesyonelliği
Cupping, kahve çekirdeklerinin lezzet, aroma ve kalite özelliklerini değerlendiren bir tatma yöntemidir. Bu rehber, cupping sürecini ve kahve endüstrisindeki önemini detaylandırarak, kahve tutkunlarına profesyonel bir tat deneyimi sunar.
Espresso makinesinden kırmızı fincana akan espresso ile "FLUXUS" yazılı kahve paketi görülen bir kafe ortamı.
Barista Sırları: Espresso'da Lezzetin 6 Anahtarı
Her bir espresso çekimi, barista sanatının bir başyapıtı olabilir! "Barista Sırları: Espresso'da Lezzetin 6 Anahtarı" yazımızda, James Hoffmann'dan alınan ipuçlarıyla espresso yapmanın inceliklerini sizlerle paylaşıyoruz. Kahve dozajından demleme basıncına kadar espresso yapımının her aşamasında dikkat edilmesi gereken püf noktalarını keşfedin. Mükemmel espressonun sırlarını öğrenmek için bu serüvene hazır mısınız?
Sepetim

Sepetiniz şu anda boş