Skip to content

⭐ Original and Guaranteed Products ⭐ Same Day Delivery ⭐

Bialetti Moka Pot Venüs 10 Cups

Sale price   2.199,00 TL Regular price   2.649,00 TL
Moka Pot vs. Espresso Makinesi: Artılar ve Eksiler - kahvebi

Moka Pot vs. Espresso Makinesi: Artılar ve Eksiler

Profesyonel bir barista bu soruya yüksek ihtimalle espresso makinesi şeklinde cevap verirken, gelenekselci bir İtalyan için bu sorunun cevabı moka pot olacaktır. Aslında her iki yolda da kahveyi basınç kullanarak demliyorsunuz ancak aradaki yüksek bar farkı kahvenin tadını etkileyen en önemli faktör.

Sürekli karşılaştığımız bu soruyu bugün sizinle ele alacağız. Moka Pot ile espresso yapmakla, espresso makinesi ile espresso yapmak arasında ne fark var? Neden uygun fiyatlı bir moka pot yerine espresso makinesi tercih edilir? Bu yazımızda kafanızdaki soru işaretlerini gidermeye çalışacağız.

Moka Pot ile başlayalım

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Bialetti moka potlar basınç kullanımı temelinde kahve demlerler ancak ortaya çıkan basınç sadece 1-2 bar arasında değişiyor. Bu, çoğu insanın manuel olarak üretebileceğinden daha fazladır, ancak bir espresso makinesininkiyle rekabet etmez. Modern espresso makineleri 8-10 bar basınç kullanarak demlenir. Bu, makineye bağlı olarak bir moka potunun basıncının 5-10 katıdır.



Moka potların demlediği kahve güçlüdür ve gerçek bir espresso makinesine sahip olmadan espressoya ulaşabileceğiniz kadar yakındır, ancak tanım gereği, bu gerçek espresso değildir.

Moka pottan çıkan kahve, tipik olarak pour over yöntemi ile demlenen kahveden 2-3 kat daha konsantredir. Yoğun, sert ve ağır bir gövdesi var. Demleme işlemi ortaya acı kahve çıkmasına sebep oluyor. Ancak, Moka pot ile kahve dengeli ve tatlı olabilir, tabii bu noktada kullandığınız kahvenin öğütülmeli ve kullandığınız ateşin derecesi ve süresi de tadını değiştiren önemli faktörler.

Moka Pot'un Artıları ve Eksileri

Basit, ucuz ve çoklu porsiyon. Metalik tat, krema yok, tat her zaman aynı olmaz.

Artılar

Moka pot ile espresso demlemek espresso makinesine göre daha basit bir işlemdir. Kullanımı kolaydır ve işin çoğunu sizin için yapar. Moka potun kapasitesine bağlı olarak, aynı anda 4 kişilik espresso demeyebilirsiniz. Diğer yandan bir espresso makinesi göre fiyatı oldukça ucuzdur. Şık ve portatif tasarımı sayesinde sadece evde değil, doğada da kullanabilirsiniz.

Eksiler

Moka potlar, suya düşük basınç uyguladıkları için zayıf bir ekstraksiyona sahiptir. Bunun sonucunda kremasız ve acı bir espresso elde edersiniz. Her yaptığınızda, maruz kaldığı ısının derecesi ve süresine bağlı olarak farklı tatlar elde edersiniz. Bu, espressonun tadını büyük ölçüde değiştirecektir. Diğer bir dezavantajı ise alüminyum Moka pot kullanıyorsanız metalik bir tada sahip olabilmesidir. Bazıları paslanmaz çeliktir, bu da kahvenin metalik bir renk tonu potansiyelini ortadan kaldırır.

Peki ya espresso makinesi?

Espresso makineleri tipik olarak daha karmaşık ve pahalıdır, ancak yüksek kaliteli modeller profesyonel kalitede espresso elde etmenizi sağlar. Bu makineler, yüksek basınçlı sıcak suyu sıkıca yerleştirilmiş kahvenin arasından itmek için pompalar kullanır. Modele bağlı olarak, tamperınızı sıkıştırmanız ve çekimi kendiniz zamanlamanız gerekebilir.



Karşılaştırıldığında, bir espresso makinesi çok daha karmaşık bir kahve yapma aparatıdır. Moka pot suyu ısıtmak için ocaktan başka bir şey kullanmazken, bir espresso makinesi espresso yapmak için motorları, ısıtma elemanlarını ve elektronikleri kullanır.

Espresso makinesi nasıl çalışır?

Bir espresso makinesinin üç ana bileşeni vardır. Su kazanı, grup başlığı ve portafiltre. Su kazanı bağımsızdır ve tahmin ettiniz gibi su kaynatıp basınç oluşturur. Grup başı, portafiltreden itilen su akışını ve basıncını kontrol eder. Son olarak, sıkıştırılmış bir disk içinde öğütülmüş kahvenizi tutan saplı bir sepet olan portafiltre.

Espresso makinesinin artıları ve eksileri

Bol krema, tutarlı tat, kaliteli espresso. Pahalı, fazla bakım ihtiyacı, ustalaşmak zor.

Artıları

Evde espresso makinesi kullanmanın önemli bir faydası vardır ve bu da espressonun kalitesidir. Bu makineler, daha yoğun, daha zengin bir espresso oluşturabilen daha yüksek miktarda basınç kullanır. Çoğu kaliteli espresso makinesi, kullanıcının zaman, sıcaklık ve basınç gibi değişkenler üzerinde kontrol sahibi olmasını sağlar. Makine, bu değişkenleri sizin için tutarlılıkta kontrol eder.

İyi bir espresso makinesi ile lezzetli, zengin bir krema da üretebilirsiniz. Bu aromatik köpük tabakası, bir espresso shot'ın önemli bir bileşeni olarak kabul edilir.

Eksileri

Bu makineler moka potlarla karşılaştırdığımızda önemli ölçüde daha pahalıdır. Ayrıca, satın aldığınız modele bağlı olarak çalışma açısından büyük farklılıklar gösterebilirler, bu nedenle her makineyi öğrenmek için zaman harcamanız gerekir. Espresso makineleri, espresso sanatında ustalaşmak daha fazla pratik gerektirir. Diğer dezavantajı ise bu makinelerin sık sık temizlik ve bakıma ihtiyaç duymalarıdır.

Son karar

Bu sorunun kolay bir cevabı yok. Her ikisi de güçlü bir fincan kahve demleme anlamında benzer olsalar da moka pot tutarlılık, kalite ve kontrol açısından espresso makinesinin yanına bile yaklaşamaz. Grup başlı valf nedeniyle, zeminin üzerinden ve içinden tutarlı ve sabit bir basınç akışı vardır. Bu, eşit bir ekstraksiyon ve tam bir lezzet üretmeye yardımcı olur. Moka pot ise, acı veya sulu bir tada neden olabilecek basınç kıvamına sahip değildir.

Bir espresso makinesinin tek kusuru, ki bu önemli bir kusurdur, espresso makinelerinin maliyetli olması ve ekstra ekipman ve teknik bilgi gerektirmesidir. Ama gerçek bir espresso istiyorsanız, başka seçeneğiniz yok.

Bence bu iki kahve makinesini karşılaştırmaya çalışmamalısınız. Espresso makinesi espresso yapmak için iyidir ve Moka pot, zaman veya para yatırımı olmadan hareket halindeyken güçlü bir fincan kahve yapmak için iyidir. En çok tercih edilen moka potlar için bu listeye bakın.

İlgili İçerikler

Cortado Nasıl Yapılır? - kahvebi
How to Make a Cortado?

It's time to embrace the warmth of coffee in the hustle and bustle of life! Today we invite you to...

Serinletici Lezzet: Moccamaster ile Buzlu Kahve Tarifi - kahvebi
Refreshing Taste: Iced Coffee Recipe with Moccamaster

It would be wrong to say that there is nothing satisfying about a refreshing iced coffee on a hot summer...

Kafein ve Sağlık: Kahvenin Bedenimize Etkileri - kahvebi
Caffeine and Health: Effects of Coffee on Our Body

Caffeine is a chemical consumed daily by millions of people around the world to increase energy and alertness. This stimulating...

Kahve Tadım Notları: En İyi Çekirdekler Hangileri? - kahvebi
Coffee Tasting Notes: What Are the Best Beans?

Are you ready to take ajourney into the depths of the coffee world? In this article, we are excited to...

Your Cart

Your cart is currently empty