Skip to content

⭐5000₺ Üstü Sepete 250₺ İndirimi Kaçırma ⭐ Aynı Gün Teslimat ⭐

En Sevilen Soğuk Kahve Çeşitleri - kahvebi

En Sevilen Soğuk Kahve Çeşitleri

Bu yazımızda sizlere en popüler soğuk kahve demleme ve hazırlama yöntemlerinden bahsediyoruz. Kahvenin enerji veren tadı buzun serinletici etkisiyle bir araya geldiği soğuk kahveler günlük hayatımızın yorucu temposuna adeta ilaç gibi geliyor.

Üçüncü nesil kahvecilerin yayılmaya başlaması ile daha fazla kahve çeşidini keşfetmeye başladık. Yazımızda ise sizlere her gün tükettiğimiz kahveleri ve diğer ülkelerde tüketilen soğuk kahve çeşitlerini detaylıca anlatmaya çalıştık ve tarifler verdik. Keyifli okumalar dileriz.

Affogato

İtalya’nın en ünlü tatlı içeceği Affogato espresso ve dondurmanınmükkemel harmonizasyonunun sonucudur. İtalyanların genellikle akşam yemeklerinden sonra tükettiği Affogato için tatlı mı yoksa içecek mi tartışmaları devam ede dursun bu güzel ve pratik lezzetin tadını çıkarmanız için sizinle tarifi paylaşalım. Kremalı vanilyalı dondurma, güçlü bir espresso kahve ve fındık likörü ile yapılan ve 5 dakika gibi kısa sürede hazırlayabileceğiniz Affogato için likör tercihinize bağlı olmakla beraber denemenizi tavsiye ederiz.

Bir espresso makinesi kullanarak veya gerçek bir İtalyan gibi moka pot kullanarak espressonuzu hazırlayın. İki top vanilyalı dondurmayı koyduğunuz kabın üstüne espressonuzu dökün daha sonra bir miktar fındık likörü ve üzerine rendeleyeceğiniz bitter çikolata ile affogatonuz hazır. İşte bu kadar kolay! Afiyet olsun.

Iced Americano

Americano’nun ortaya çıkışı İkinci Dünya Savaşı döneminde İtalya’da görev yapan Amerikan askerlerinin İtalyan espressosuna su katarak içmesi ile başlar. İtalya’daki espressolar, Amerikan askerleri için sert olduğundan İtalyan kahveciler Amerikalı askerlere espressoyu bu şekilde servis etmeye başladılar ve sulu espresso zamanla americano adını aldı. Zamanla americano önce Avrupa’da daha sonra da Amerika’da da yaygınlaştı ve dünyada en fazla tüketilen espresso bazlı içecek oldu.

Americano’nun soğuk su ve buz ile hazırlanan versiyonu, adı üstünde soğuk Americano. Espresso bazlı içeceklerin en çok tercih edileni Americano’yu soğuk olarak tüketerek güne daha dinç ve enerjik devam edin. Espresso makineniz veya moka potunuz ile hazırlayacağınız espressonuzun üzerine eşit miktarda soğuk su koyduktan sonra buz ekleyerek kolayca hazırlayabilirsiniz.

Soğuk Vietnam Kahvesi

Vietnam soğuk kahvesi yada Cafe Sua Da, Asya’nın en büyük kahve üreticisi Vietnam'ın geleneksel filtreli kahve demleme ekipmanı ile yapılan ferahlatıcı bir içecek. Vietnam Soğuk Kahvesi, güçlü kahve ve buz ile şekerli yoğunlaştırılmış sütün birleşimidir. Vietnam buzlu kahve tarifimiz basittir ve çeşitli yöntemlerle yapılabilir.

Öğütülmüş kahveyi ısıya dayanıklı bir kapta 2/3 su bardağı kaynar su ile 4 dakika demliyoruz. Filtre kısmına kahveyi ekledikten sonra bir miktar sıcak su eklenir ve 10 saniye kadar kahvenin çiçeklenmesine izin verilir. Daha sonra geri kalan sıcak su eklenerek kahvenin yavaşça bardağa akması beklenir, bu süreç 4-5 dakika almaktadır. Demlediğini kahveyi son olarak yoğunlaştırılmış süt ve buzla karıştırarak soğuk vietnam kahvenizi hazırlayabilirsiniz. Sütün karamel tatlılığının, kahvenin güçlü aroması ve buzun serinletici serinletici etkisiyle birleşimi ortaya mükemmel bir kahve çıkarıyor. Afiyet olsun. :)

Cold Brew

Özellikle yaz aylarının en çok tercih edilen kahve Cold Brew tatlı ve ferahlatıcı soğuk demlenmiş kahve, yaz veya daha sıcak iklimler için harika bir seçenektir. Tıpkı geleneksel kahve demlemesinde olduğu gibi, cold brew yapmanın birçok yolu vardır ve onu zevkinize göre ayarlamanın birçok yolu vardır. Cold brew, tatlı, yumuşak ve düşük asiditeye sahip olduğu için kahve severler tarafından oldukça popülerdir.

Kyoto veya Dutch yöntemi olarak da bilinen buzla demleme yöntemini üçüncü nesil kahve dükkanlarında görmüşsünüzdür. Cam tüplerden oluşan ve insana bilimsel bir deney yapılıyormuş hissi veren Cold Brew mekanizması ile buzun eriyerek, yavaş yavaş damlayarak kahveden süzülmesiyle elde edilen soğuk demleme 24 saat sürmektedir. Yoğun ve düşük asiditeye sahip bu kahve, kullandığınız çekirdeğin tat profiline göre farklı lezzetlere sahip olabilir.

Tabii böyle bir standı evinize kurmak hem maliyetli hem de zahmetli olabilir. Evde kendi Cold Brew’ini yapmak isteyen okuyucularımıza Japon Hario firmasının soğuk demleme şişesini öneriyoruz.

(https://kahvebi.com/collections/hario/products/hario-soguk-demleme-filtreli-sise-mavi)

8-24 saat arası süren demleme süresini, soğuk su kullanarak 8 saate düşürebilirsiniz. Az yer kaplamasının yanı sıra oldukça pratik olması ev tüketimi için oldukça pratik. Son olarak ColdBrew’in sağlığımıza faydasından bahsedelim. Asiditesi Düşük olduğu için hazımsızlığa iyi gelir ve mideyi rahatlatan bir etkiye sahiptir. Serinletici ve canlandırıcı etkisini tecrübe edenler ise kışın bile Cold Brew'den vazgeçemiyor.

Soğuk Filtre Kahve

Japon tarzı olarak da bilinen soğuk filtre kahve, V60, Origami,Chemex gibi üçüncü nesil demleme ekipmanları kullanarak yapılan serin ve hafifletici etkisiyle bilinir. Single origin nitelikli kahveleriniz ile farklı aroma ve tatlar yakalayabilirsiniz. Klasik V60 demleme yöntemi ile kahvenizi demlerken servis sürahinize buz ekliyorsunuz. Ancak buradaki kritik nokta kullandığınız kahve normal filtre kahve demlerken kullandığınız 1gr kahve/16gr su oranın daha fazla olmasıdır. Önerimiz 20 gr kahve için 240 gr su kullanmanız. Kullandığınız nitelikli kahvenin tadım notlarında belirtilen aromaları daha iyi hissedebileceğiniz bu yöntem ile ferahlatıcı bir kahve deneyimi yaşayabilirsiniz.

Freddo

Komşumuz Yunanistan’da 90’lı yılların başında ortaya çıkan espresso bazlı Freddo bugün Frappe’den bile daha çok tüketilir hale geldi. Akdeniz’in sıcak havası Yunan halkını böylesine serinletici bir kahve yapmaya itmiş olmalı. Geleneksel bir duble espresso kalitesi ve kıvamında soğuk bir içecek istiyorsanız, Freddo tek cevaptır. Freddo tipik olarak iki varyasyona sahiptir : Freddo espresso ve Freddo cappuccino Freddo’da her şey mükemmel bir duble espresso ile başlar. Daha sonra ise kahvenin nasıl işlendiği…

Gelelim Freddo’nun yapılışına. Freddo'nuzu hazırlamak için, bir karıştırma kabına taze çekilmiş espresso çekimleri ve birkaç buz küpü ekleyin. Doğru miktarda buz eklendiğinden emin olmak önemlidir, çünkü çok fazlası içeceği seyreltir ve çok azı da soğumasını engeller. Düşük ila orta asitli karışımların çoğu, Hindistan, Brezilya, Endonezya, Guatemala ve Kosta Rika'dan gelen popüler kökenli kahvelerle yapılır.

Freddo cappuccino, Freddo espresso'nun durduğu yerde devam eder. Soğuk süt (3–5°C/37–41°F'ye soğutulmuş) bir karıştırma kabına eklenir ve pürüzsüz ve parlak bir köpük oluşana kadar çalkalanır. Yağsız süt , tam yağlı süte göre daha uzun süreli köpük oluşturduğu için genellikle burada tercih edilir.Süt hazır olduğunda köpüklü espressonun üzerine bir tabaka oluşturacak şekilde dökülür. Köpüklü sütün espresso tabakasının üzerine oturması gerektiğinden karıştırılmamalıdır. Freddo cappuccino'yu yavaşça içerken, köpüklü süt sonunda daha az katı hale gelecek ve espresso ile daha fazla birleşecek ve yeni bir dokusal deneyim yaratacaktır.

İlgili İçerikler

Cortado Nasıl Yapılır? - kahvebi
Cortado Nasıl Yapılır?

Hayatın koşturmacasında kahvenin sıcaklığıyla kucaklaşmanın tam zamanı! Bugün sizi, kahve dünyasının şahane bir hediyesi olan Cortado'nun gizemli yolculuğuna davet ediyoruz....

Serinletici Lezzet: Moccamaster ile Buzlu Kahve Tarifi - kahvebi
Serinletici Lezzet: Moccamaster ile Buzlu Kahve Tarifi

Sıcak bir yaz gününde ferahlatıcı bir buzlu kahvenin tatmin edici bir yanı olmadığını söylemek yanlış olur. Eğer bir kahve tutkunu ve aynı zamanda...

Kafein ve Sağlık: Kahvenin Bedenimize Etkileri - kahvebi
Kafein ve Sağlık: Kahvenin Bedenimize Etkileri

Kafein, dünya genelinde milyonlarca insanın enerji artışı ve uyanıklık sağlamak amacıyla günlük olarak tükettiği bir kimyasaldır. Kahve, çay, enerji içecekleri...

Kahve Tadım Notları: En İyi Çekirdekler Hangileri? - kahvebi
Kahve Tadım Notları: En İyi Çekirdekler Hangileri?

Kahve dünyasının derinliklerine bir yolculuk yapmaya hazır mısınız? Bu yazıda, kahve tadımının inceliklerine dair en kapsamlı rehberi sunacağımız için heyecanlıyız....

Sepetim

Sepetiniz şu anda boş