Skip to content

⭐5000₺ Üstü Sepete 250₺ İndirimi Kaçırma ⭐ Aynı Gün Teslimat ⭐

Kahvenin dördüncü dalgası: Ölçeklenebilirlik - kahvebi

Kahvenin dördüncü dalgası: Ölçeklenebilirlik

Kahvenin dördüncü dalgası, endüstride anlaşılması zor bir kavram olmaya devam ediyor. Hepsi üçüncü dalgadan değişim ve evrimi gösteren bir dizi tanım vardır.

Ortaya çıkan dördüncü dalga, kahve bilimini bir sonraki seviyeye taşımakla ilgili değil, bunun yerine ölçeklenebilirlikle ilgili.

Dördüncü dalga, daha kaliteli kahveyi kitlelere ulaştırmakla ilgilidir; pazarın küçük bir köşesinden genişlemeye ve onu giderek daha fazla insana ulaştırmaya odaklanıyor. Süreçte daha erişilebilir ve yaygın hale gelen kaliteli kahvenin ticarileştirilmesi ile karakterizedir.

yeşil kahve örnekleme

Üçündü dalga kahvenin sınırlamaları nelerdir?

Kahve Kalitesi Enstitüsü'nde Q ve Eğitim Programları Direktörü Trish Rothgeb, klasik olarak üçüncü dalgayı birçok yönden bir tepki olarak tanımladı.

Roasters Guild tarafından 2002 yılında yayınlanan bir yayında, “Bu, iyi kahveye doğru bir hareket olduğu kadar kötü kahveye bir cevaptır” dedi.

O zamandan beri, üçüncü dalga, o zamana kadar büyük ölçüde ana akım olan bir kahve endüstrisine işçilik, uzmanlık ve bireysellik sundu. Bu, daha fazla şeffaflık, daha iyi kalite ve kitlelerden ziyade bireye hitap eden bir ürün arzusuyla ilgilenen yeni nesil tüketicilere doğrudan bir yanıttı.

Ölçeklenebilirlik sınırlamaları

Hernan Manson, Uluslararası Ticaret Merkezi'nde (ITC) Kapsayıcı Tarımsal İşletme Sistemleri Başkanıdır. Özel kahvenin hala genel tüketimin küçük bir yüzdesini temsil ettiğini ve küçük tüketici segmentlerini hedeflediğini söylüyor.

Bu, üçüncü dalga kahve aktörlerinin ne kadar iyi niyetli olursa olsun ve uygulamaları ne kadar sürdürülebilir olursa olsun, içinde işlem gören hacimlerin gerçek sistemik değişimi sağlamak ve kahve üreticilerinin geçim kaynaklarını tersine çevirmek için hala yeterli olmadığı anlamına geliyor.

Hernan, "Birçok üçüncü dalga aktörü, başarılı olmak için belirli bir ölçek ekonomisine ihtiyaç olduğunu kabul etmeye başlıyor" diyor.

“Onlar için bu, üçüncü dalganın karakteristik 'tutku projesi'nden uzaklaşmak ve uzun vadeli kâr sağlayabilecek daha ticari bir odak noktasına geçmek anlamına geliyor.”

Çok fazla gelişmişlik göz korkutucu olabilir

Vanusia Nogueira, Brezilya Özel Kahve Derneği (BSCA) Direktörüdür. Üçüncü dalga ve özel kahve ile neler olduğunu göstermek için şarap ve kahve sektörleri arasında ilginç bir paralellik çiziyor.

“Geçmişte Arjantin, dünyada kişi başına en yüksek şarap tüketimine sahipti” diyor. "Arjantin, Malbec'lerine ve diğer şaraplarına değer katmaya karar verdiğinde, ulusal tüketicilerden uzaklaştı ve onu daha az erişilebilir hale getirdi."

“İyi şarapları ve artan ihracatlarıyla ün kazanırken, ulusal şarap tüketimi düştü. Şimdi Brezilya'nın kahve sektöründe de benzer bir model görüyorum.”

Niş özel kahve pazarının ortalama kahve içicisinden çok uzak olduğunu açıklıyor.

“Benim için bu üçüncü dalganın sınırlaması” diyor. "Ortalama bir tüketici grubu için çok fazla karmaşıklık göz korkutucu olabilir."

Ortalama kahve içicisi - anlaşılır bir şekilde kahve tüketiminin büyük bir bölümünü temsil ediyor - farklı demleme yöntemleri, araçları ve çeşitleri arasındaki nüansları anlamak için bilgi veya araçlara sahip değil.

kahve çiftçisi

Dördüncü bir dalga var mı? Nasıl?

Kahvenin ilk üç dalgasının tanımları üzerinde geniş bir fikir birliği olsa da, dördüncü dalga kahve bulanık ve tartışmalı bir kavram olmaya devam ediyor.

Vanusia, "Bence kimse gerçekten ne olduğunu bilmiyor" diyor. “İnsanlar daha bilimsel ve sofistike olmaya çalışıyor, aynı zamanda daha kapsayıcı. Bunlar aslında birbirine karşı çalışan ve kafa karışıklığı yaratan iki kavram.”

Yüksek kaliteli kahvenin demokratikleşmesi ve ticarileştirilmesi

Hernan, Uluslararası Ticaret Merkezi'nin popüler yayını olan ITC-Alliances for Action Coffee Guide'ın ortak yazarıdır. Bu belge, kahvenin dördüncü dalgasını tanımakta ve dördüncü dalganın amaçlarını ve özelliklerini büyüterek onu “özel ticarileştirme” olarak tanımlamaktadır.

“Dördüncü dalganın bir yönü, özel kahve tüketimini demokratikleştirmekle ilgili” diyor. “Bu sadece Güney'den Kuzey'e özel kahve değil, aynı zamanda Güney-Güney ticareti ve üretici ülkelerde tüketici pazarlarının yaratılmasıyla da ilgili."

"Özel kahve de yavaş yavaş ortalama tüketici için daha erişilebilir hale geliyor - engelleri yıkıyoruz."

Soğuk kahve devrimi

“Kahve biliminin” aslında dördüncü dalganın bir parçası olmadığını, daha ziyade üçüncü dalganın daha derin bir uzantısı olduğunu söyleyebiliriz.

Dördüncü bir dalga varsa, bunun önemli bir parçası da “soğuk kahve devrimi”dir.

Kahve içindeki yıkıcı hareketlere baktığımızda, son on yılda en büyük bozulma soğuk kahve veya RTD kahve oldu.

"Bugün, Starbucks içeceklerinin %50'si artık perakende mağazalarında soğuk olarak satılmaktadır. Çoğunlukla son 10 yılda milyar dolarlık bir soğuk kahve kategorisi gelişti. Bunlar, kahve endüstrisinin “gelecek dalgasının” temelini oluşturduğunu düşündüğüm tüketim bozucu türleri.”

Bu “devrim”, meşrubat tüketicisini uygun bir soğuk seçenek haline geldiğinden kahve içenlere dönüştürüyor ve dolayısıyla kahve kalitesinin tüketimini büyük ölçüde etkiliyor. Bu RTD ve soğuk kahve içeceklerinin çoğunun şekerli alkolsüz içeceklere daha sağlıklı ve doğal olarak lezzetli bir alternatif olduğunu da dikkate almaya değer.

Sonuç olarak, bir soğuk kahve devrimi yeni tüketici grupları açar ve tüm yıl boyunca geçerli hale geldiğinden kahve içmenin yeni yollarını yaratır.

kahve fidanları

Kaliteyi büyütmek: Yapılabilir mi?

Dolayısıyla dördüncü dalga, yüksek kaliteli kahvenin daha erişilebilir, genel halk için daha erişilebilir hale geldiği ve seçkin bir kahve meraklıları çevresi oluşturmaya daha az odaklanıldığı anlamına geliyor.

Sonuç olarak, giderek daha fazla tüketici, otomasyonun sonuçta ortaya çıkan ürünün kalitesinden mutlaka düşmediğini kabul etmeye başlıyor.

Toplu prim ileriye doğru ilerliyor

Kahve endüstrisinin daha fazla yeni kullanıcıya hitap etmek için yenilikler yapması ve genişlemesi doğaldır. Bunun bir parçası olarak, kaliteyi ölçeklendiren ve daha erişilebilir fiyatlarla daha iyi ürünler sunan daha ticari ikinci dalga veya “kitlesel premium” markalar gördük.

Aynı zamanda, birçok üçüncü dalga kahve markası daha ticari bir yaklaşım benimsiyor ve kapsül, hazır kahve ve içime hazır seçenekler gibi ürünler sunuyor.

Hernan, Coffee Guide'ın kaliteli kahveyi demokratikleştirmek ve üçüncü dalga iş modelini büyütmek için yüksek kaliteli kitle segmentini güçlü bir aracı olarak tanımladığını açıklıyor.

“Üçüncü dalgaya ikinci dalga ticari bir yaklaşım uygulamak, sosyoekonomik etkisini büyük ölçüde artırıyor” diyor.

"Kitlesel premium kahve pazarı segmentini geliştirmek, kalite ve sürdürülebilirlik parametrelerini korurken çok daha büyük bir tüketici grubuna ulaşmak anlamına geliyor."

kahve çekirdeklerini sınıflandırmak

Kooperatif modeli "hacimleri değiştirebilir"

Ancak, özel fiyatlar harika olsa da üreticilerin hacimlerini değiştirmesi gerekiyor. Başka bir deyişle: küçük miktarlarda yüksek kaliteli kahve satmak, üreticileri ölçekte etkilemeyecektir.

Kahve çiftçilerinin piyasa gücünden yararlanmak için kooperatifler halinde toplanması gerektiğine ve piyasanın buna göre değer vermesi ve değerlendirmesi gerekiyor.

Sonuç olarak, adil bir fiyata daha fazla kahve satmak, kahve tedarik zincirine ve özellikle üreticilere, küçük miktarları yüksek fiyata satmaktan çok daha fazla fayda sağlayacak gibi görünüyor.

Sonuç olarak, dördüncü dalganın kaliteli kahvenin daha geniş ticarileştirilmesine odaklanması, tedarik zincirine ölçekte daha fazla değer enjekte etmeye yardımcı olabilir.

Kahvenin dördüncü dalgası, kendisinden önceki üç dalgada olduğu gibi, bir dönüşümle ilgilidir. Yüksek kaliteli kahvenin ticarileştirilmesi ve demokratikleştirilmesine odaklanması, endüstriyi bir dizi önemli yolla şimdiden şekillendiriyor. Matthew Swenson'ın dediği gibi "soğuk kahve devrimi" çoktan kapımızda.

Nihayetinde, dalgayı tanımlayan münhasırlık ve elitizmden uzaklaşmak, tedarik zincirindeki herkes için iyi bir şey olacaktır. Üreticiler, kavurucular, tüccarlar, baristalar ve hatta kahve tüketicileri - hepsi daha fazla insanın daha iyi kahve içmesinden faydalanacak.

İlgili İçerikler

Cortado Nasıl Yapılır? - kahvebi
Cortado Nasıl Yapılır?

Hayatın koşturmacasında kahvenin sıcaklığıyla kucaklaşmanın tam zamanı! Bugün sizi, kahve dünyasının şahane bir hediyesi olan Cortado'nun gizemli yolculuğuna davet ediyoruz....

Serinletici Lezzet: Moccamaster ile Buzlu Kahve Tarifi - kahvebi
Serinletici Lezzet: Moccamaster ile Buzlu Kahve Tarifi

Sıcak bir yaz gününde ferahlatıcı bir buzlu kahvenin tatmin edici bir yanı olmadığını söylemek yanlış olur. Eğer bir kahve tutkunu ve aynı zamanda...

Kafein ve Sağlık: Kahvenin Bedenimize Etkileri - kahvebi
Kafein ve Sağlık: Kahvenin Bedenimize Etkileri

Kafein, dünya genelinde milyonlarca insanın enerji artışı ve uyanıklık sağlamak amacıyla günlük olarak tükettiği bir kimyasaldır. Kahve, çay, enerji içecekleri...

Kahve Tadım Notları: En İyi Çekirdekler Hangileri? - kahvebi
Kahve Tadım Notları: En İyi Çekirdekler Hangileri?

Kahve dünyasının derinliklerine bir yolculuk yapmaya hazır mısınız? Bu yazıda, kahve tadımının inceliklerine dair en kapsamlı rehberi sunacağımız için heyecanlıyız....

Sepetim

Sepetiniz şu anda boş