Skip to content

⭐5000₺ Üstü Sepete 250₺ İndirimi Kaçırma ⭐ Aynı Gün Teslimat ⭐

Moka Pot ile İtalyan usulü kahve nasıl yapılır? - kahvebi

Moka Pot ile İtalyan usulü kahve nasıl yapılır?

Moka Pot, 80 yılı aşkın bir süredir kahve severler için güvenli bir ürün olmuştur ve modasının geçeceğini hiç düşünmüyoruz. Efsanevi cafetieres markasının kurucusu olan Alfonso Bialetti tarafından 1933 yılında İtalya'da icat edilmiştir. Bialetti, benzersiz bir kahve makinesi ile kahve yapma sanatında adeta bir devrim yarattı: Moka Express. Şöhreti ise hızla tüm dünyaya yayıldı. Sadece filmlerdeki veya TV dizilerindeki Moka Pot minyatürlerine dikkat ederseniz anlarsınız.

Bir filtre kahveden daha güçlü ama bir espressodan daha hafif bir şey mi arıyorsunuz? O halde Moka Pot ile pahalı bir özel makine için para harcamak zorunda kalmadan bir espressoya benzeyen mükemmel bir kahve yapabilirsiniz.

Ama doğru moka potu seçtiğini nasıl anlarsın? Tencerenin boyutundaki ısıtma yöntemine ve ayrıca İtalyan usulü kahvenin nasıl yapılacağına dair mükemmel bir içerik ile sizlerleyiz.

Doğru moka potu seçmek

Kaç bardak?

Her şeyden önce bir moka pot ile bir fincan kahve için standart kapasitenin 50 ml olduğunu unutmayın. Bu nedenle, 4 fincanlık bir kafeterya sadece 200 ml kapasiteye sahiptir. Aynı zamanda standart bir bardağın 250 ml olduğunu da unutmayın.

Bu küçük mü görünüyor? Eh, İtalya espressonun ülkesi arkadaşlar!

Kafeteryanın büyüklüğü ile ilgili seçiminiz, evinizdeki insan sayısına, ne sıklıkla kahve içtiğinize ve ne miktarda kahve içtiğinize bağlı olacaktır.

Arkadaşlarınız ve ailenizle düzenli olarak kahve içer misiniz? O zaman daha büyük bir moka pota ihtiyacınız olacak. Günlük kullanım için bir veya iki fincanlık bir moka pot yeterli olabilir.

Hangi malzeme?

Hemen hemen tüm moka potlar, iki malzemeden birinden yapılır: alüminyum veya paslanmaz çelik.

Alüminyum, hafif, ucuz ve iyi bir ısı iletkenine sahiptir. Moka pot üreticileri için her zaman popüler bir seçim olmuştur. Tüm ısı kaynakları için uygundur. Tabii indüksiyon hariç.

Paslanmaz çelik ise, sağlıklı ve uzun ömürlüdür. Isı, çarpma veya çiziklerden kaynaklanan hasarlara karşı alüminyumdan daha dayanıklıdır. Hafife alınmaması gereken diğer bir avantaj ise, alüminyumdan farklı olarak paslanmaz çelik, moka tencerelerin bulaşık makinesinde yıkanabilir olmasıdır. Çoğu ise indüksiyon dahil tüm ısı kaynaklarıyla uyumludur.

Hangi ısıtma yöntemi?

Tabii ki moka pot almaya karar verirseniz, sadece mutfağınıza uygun modeller arasından bile seçim yapabilirsiniz. Örneğin, bir indüksiyon ocağınız varsa, indüksiyonla uyumlu olacak şekilde tasarlanmış bir ürüne ihtiyacınız olacaktır.

Bu arada dikkat etmeniz gereken bir nokta var. Daha büyük bir indüksiyon plakası üzerinde küçük bir moka pot, daha az güç üretir. Bu nedenle, ne kadar küçükse indüksiyon elemanı devreye girmeyebilir veya düzgün çalışmayabilir. Tabanın çapına çok dikkat etmelisiniz.

Diğer ısı kaynakları için yani elektrik, cam, seramik, gaz vb. indüksiyon için yapılmış moka potlar da dahil olmak üzere istediğiniz herhangi bir moka potu seçebilirsiniz.

Hangi tasarım?

Görünüm şüphesiz seçiminizde önemli bir role sahiptir. Kişisel zevklerinize bağlı olarak tercih edilebilir retro tarzı bir Bialetti Moka Express veya zarafete sahip Bialetti Moka Pot Venüs, hatta daha renkli bir seçenek isterseniz Moka Pot Alpina'ya bakabilirsiniz.

Elbette nsaıl göründüğü kahvenizin kalitesini etkilemez. O halde sen kalbin hangisi için çarptıysa onu seç. Moka potlar küçük ekipmanlardır. Bu nedenle çok fazla yer kaplaması konusunda endişe duymanıza gerek yoktur. Hatta mutfağınıza dekor katmak için bile kullanabilirsiniz.

Moka pot ile harika bir kahve nasıl yapılır?

  1. Valfin hemen altındaki alt hazneyi suyla doldurun.
  2. Huniyi yerleştirin ve çekilmiş kahve ile doldurun. Kahveyi eşit şekilde yayın, ancak sıkıştırmayın. Kahve öğütmeniz bir espressodan biraz daha kalın, ancak French Press'ten daha ince olmalıdır.
  3. Moka potun üst kısmını tabana vidalayın. Her şeyin güvenli olduğunu kontrol edin. Ocağı açın ve moka potu kapağı açık olacak şekilde ateşin üzerine koyun.
  4. Servis haznesini tabana takın. Her şeyin takılı olduğunu kontrol edin.
  5. Üst hazneden kahve çıkmaya başlayınca kapağı kapatın ve moka potu ocaktan alın.
  6. Kahvenizi bir fincan veya bardakta servis edin. Artık tadını çıkarabilirsin!

Moka potun bakımı

En iyi sonucu almak için moka potunuzu düzenli olarak temizlemenizi öneriyoruz. Bu arada alüminyumdan yapılan bir moka pot aldıysanız mutlaka sadece su kullanarak temizleyin.

Ekstra ipuçları

Moka pot için özel olarak öğütülmüş kahve kullanmanızı tavsiye ederiz. Bunu yapmazsanız muhtemelen moka potunuz düzgün sonuç vermeyebilir.

Çekilmiş kahve çok ince ise su geçmekte zorlanır, çok kaba ise su çok hızlı geçer ve zayıf bir kahve elde edersiniz.

Tazelik konusuna yine değinmemize gerek var mı? Taze bir kahve içmenin verdiği zevk bambaşka! Bu yüzden size manuel kahve değirmeni almanızı tavsiye ederiz. Bunun için elbette Comandante almanız en mantıklı seçim olacaktır.

İlgili İçerikler

Cortado Nasıl Yapılır? - kahvebi
Cortado Nasıl Yapılır?

Hayatın koşturmacasında kahvenin sıcaklığıyla kucaklaşmanın tam zamanı! Bugün sizi, kahve dünyasının şahane bir hediyesi olan Cortado'nun gizemli yolculuğuna davet ediyoruz....

Serinletici Lezzet: Moccamaster ile Buzlu Kahve Tarifi - kahvebi
Serinletici Lezzet: Moccamaster ile Buzlu Kahve Tarifi

Sıcak bir yaz gününde ferahlatıcı bir buzlu kahvenin tatmin edici bir yanı olmadığını söylemek yanlış olur. Eğer bir kahve tutkunu ve aynı zamanda...

Kafein ve Sağlık: Kahvenin Bedenimize Etkileri - kahvebi
Kafein ve Sağlık: Kahvenin Bedenimize Etkileri

Kafein, dünya genelinde milyonlarca insanın enerji artışı ve uyanıklık sağlamak amacıyla günlük olarak tükettiği bir kimyasaldır. Kahve, çay, enerji içecekleri...

Kahve Tadım Notları: En İyi Çekirdekler Hangileri? - kahvebi
Kahve Tadım Notları: En İyi Çekirdekler Hangileri?

Kahve dünyasının derinliklerine bir yolculuk yapmaya hazır mısınız? Bu yazıda, kahve tadımının inceliklerine dair en kapsamlı rehberi sunacağımız için heyecanlıyız....

Sepetim

Sepetiniz şu anda boş