Skip to content

⭐5000₺ Üstü Sepete 250₺ İndirimi Kaçırma ⭐ Aynı Gün Teslimat ⭐

Hario Soğuk Kahve Demleme Sürahisi 0.6 L Kırmızı

Sale price   799,00 TL Regular price   990,00 TL

Hario Water Dripper Drop

Sale price   1.550,00 TL Regular price   1.750,00 TL

Hario Slow Drip Brewer Shizuku

Sale price   2.675,00 TL Regular price   2.800,00 TL
Soğuk demlenmiş kahvede ne kadar kafein var? - kahvebi

Soğuk demlenmiş kahvede ne kadar kafein var?

Kahve, dünya çapında milyonlarca insan için vazgeçilmez içecektir. Bildiğimiz gibi, yüksek kafein içeriği, bazı insanların onu içmesinin önemli bir parçasıdır.

Bununla birlikte, farklı kahve içecek türlerinde bulunan kafein seviyeleriyle ilgili birçok yanlış anlama var. Cold brew bunun bir istisnası değil. Aynı zamanda bu buzlu, ferahlatıcı içecek dünya çapında hızla daha popüler hale geliyor.

Soğuk demlemede ne kadar kafein olduğunu ve diğer demleme yöntemlerine göre nasıl ölçüldüğünü daha iyi anlamak için okumaya devam edin.

soğuk demlemeye süt dökmek

Soğuk demleme nasıl yapılır?

Çoğu tüketici buzlu kahveye (buz üzerinde servis edilen demlenmiş kahve) aşina olsa da, tamamen farklı bir duyusal deneyim sunan başka bir soğuk içecek daha vardır: cold brew.

Cold brew tam olarak adından da anlaşılacağı gibi soğuk su ile demlenen kahvedir. Bunu yapmak için iki ana yöntem vardır: daldırma ve Kyoto soğuk damlama.

Daldırma ile kahve, soğuk veya oda sıcaklığındaki suda 18 ila 24 saat arasımda demlenir. Kahve bir tezgah üzerinde veya buzdolabında beklemeye bırakılabilir. Demleme işlemi tamamlandıktan sonra, zeminler filtrelenir.

Kyoto soğuk damlama yöntemi biraz farklıdır. Bu durumda, iki ila altı saat arasında bir kahve yatağından su yavaşça damlatılır.

Cold brew aynı zamanda esnek bir demleme yöntemidir. Kullanıcının kahve kaynağı, öğütme boyutu ve demleme süresi gibi değişkenleri ayarlayarak kendileri için mükemmel bir fincan bulana kadar deneyler yapmasına olanak tanır.

Nihayetinde bu, içeceği çok yönlü hale getirmenin yanı sıra, ona pürüzsüz bir tat verir ve daha sıcak iklimler için uygun hale getirir. Bu nedenle, dünya çapındaki özel kahve dükkanlarında ve içmeye hazır (RTD) içecek olarak inanılmaz derecede popüler hale geldi.

Bunun ötesinde, bir mutfağın rahatlığında yapmanın çok kolay olması, onu ev tüketicileri arasında da popüler hale getirdi.

Soğuk demleme tipik olarak konsantre olarak yapılır ve genellikle buz üzerinde servis edilir. Minimum acılık ve asitlik ile hafif, tatlı ve pürüzsüzdür. Kokteyller ve diğer soğuk kahve içecekleri için mükemmel bir temel görevi görür.

kahve çekirdekleri

Soğuk demlemede kafein seviyeleri

Ulusal Kahve Derneği'ne göre, 40 yaşın altındaki her beş Amerikalıdan biri haftada en az bir porsiyon soğuk demleme tüketiyor. Doğal olarak, bu büyüyen pazar, içeceklerinde tam olarak ne kadar kafein olduğunu bilmek istiyor.

Raymond Buerger, Colorado, ABD'li soğuk demleme ekipmanı üreticisi Brew Bomb'ın kurucusu ve CEO'sudur. Kahvedeki kafein seviyelerinin bir dizi faktöre bağlı olarak nasıl değiştiğini açıklıyor.

Raymond, "Kafein içeriğinin anahtarı, kafeinin nasıl oluştuğuna bakmaktır" diyor. “Kafein, kahve bitkisi tarafından böceklere karşı bir savunma sağlamak için doğal bir pestisit olarak üretilir.

"Hepimiz farklı çeşitlerin, [türlerin] ve büyüyen iklimlerin kahvenin tat deneyimini etkilediğini biliyoruz, bu yüzden bu değişkenlerin kafein seviyelerini de etkilemesi mantıklı."

Bununla birlikte, kafein içeriği, diğer faktörlerden daha çok, esas olarak türlere göre belirlenir. Robusta kahve çekirdekleri, Arabica'nın neredeyse iki katı kadar kafein içerir.

Peki ya üretimin ötesinde kahve tedarik zincirinin geri kalanı? Peki ya kavurma? Daha koyu kızartmalarda daha fazla kafein var mı?

Matt Swenson, Nestle Partners'ta Kahve Direktörüdür. Kavurma işleminin kafeini parçalamadığını, bu da kızartma profilinin son fincandaki kafein miktarı üzerinde ihmal edilebilir bir etkiye sahip olduğunu varsaymayı güvenli hale getirdiğini söylüyor.

Raymond aynı fikirde: "Kafein, kavurma işleminden etkilenen sıcaklık değişikliklerinden kurtulur, bu nedenle mevcut kafein miktarı tüm kızartma profillerinde aynıdır.

"Ancak kavurma, çekirdeğin hücre yapısını etkileyerek, koyu kavurmalarda çözünür maddelerin çıkarılmasını kolaylaştırıyor."

Tahmin edebileceğiniz gibi, demleme işleminde bir diğer önemli faktör kahvenin suya oranıdır.

Matt, "Soğuk demlemenin %100 Arabica olduğunu varsayarsak, soğuk demlemedeki kafein içeriğindeki en büyük değişken, bitmiş ürünün konsantrasyonudur" diyor. "Bunu, içecekteki toplam çözünmüş katı madde (TDS) miktarı olarak tanımlıyoruz."

Sonuç olarak, soğuk demlemenin kafein içeriği, kullanılan fasulyelerin kavurma profili veya işleme yöntemi değil, demleme oranı ve konsantrasyonu ile belirlenir.

kapuçino ve soğuk demleme

Peki ya diğer demleme yöntemleri?

Artık kafein içeriğini etkileyen bazı faktörleri anladığımıza göre, diğer demleme yöntemlerine kıyasla soğuk demlemede tam olarak ne kadar kafein olduğunu keşfedelim.

Her şeyden önce, herhangi bir soğuk demleme yöntemi, tipik olarak, süzme yöntemleriyle (dökme veya toplu demleme) yapılanlardan biraz daha yüksek kafein seviyelerine sahip kahve üretecektir.

Bununla birlikte, daha uzun demleme süresi teoride suya çekirdeğinizdeki kafeini çıkarmak için çok daha fazla zaman verse de, kafein içeriği açısından diğer demleme yöntemleriyle karşılaştırılabilir.

Matt, "Soğuk demlemenin genellikle diğer demleme yöntemlerinden daha fazla kafein içerdiği söylenir, ancak bu her zaman böyle değildir" diye açıklıyor. "Kafeindeki bu farkı nihai olarak yaratan demleme yöntemi değil, içeceğin servis edildiği güçtür."

Soğuk demleme, demlenmiş filtre kahveden %10 ila %30 daha fazla toplam çözünmüş katı içerebilse de, genellikle servis edilmeden önce seyreltildiğini söylüyor. Bu, kafein konsantrasyonunu önemli ölçüde düşürür.

Matt ayrıca kafein ekstraksiyonu için “azalan bir getiri noktası” olduğunu da belirtiyor. Soğuk demleme bu doyma noktasına ulaştığında, hiçbir demleme süresi kafein ekstraksiyonunu artıramaz. Özünde, belirli bir noktadan sonra daha uzun demleme süresi daha fazla kafeini garanti etmez.

Ray şunları ekliyor: "Sıcak demleme yöntemleri için mevcut kafein özlerinin %90'ı 5 dakika 54 saniyede çıkıyor. Soğuk su ekstraksiyonu için, kafein içeriği, Fuller ve Rao tarafından yapılan araştırmada gösterildiği gibi, ilk 180 dakikada hızla özütlenir ve ardından platolara ulaşır.

"Kafein çıkarma kolaylığı göz önüne alındığında, demleme yöntemi, soğuk demleme içindeki nihai kafein içeriğinde önemli bir faktör değildir."

Sonuç olarak, kafein içeriği daha çok bir içeceğin ne kadar konsantre olduğuna ve demleme süresine daha az bağlıdır.

Bu, farklı kafelerin farklı kafein seviyelerine sahip soğuk demleme içecekleri sunmasını mümkün kılar - bu nedenle, zevkinize daha uygun bir soğuk demleme arıyorsanız, alışveriş yapmaktan korkmayın.

soğuk demleme, su ve buz

Soğuk demlemede ne kadar kafein olduğuna dair tüketici algısı

Espressoda olduğu gibi, birçok tüketici soğuk demlemenin özellikle kafein açısından yüksek olduğuna inanıyor. Pek çok insan, biraz yanlış bir inanç olsa da, bu nedenle soğuk demlemeden çekinir.

Matt, "Genel olarak konuşursak, bu [algı] doğrudur, ancak bunun nedeni mutlaka demleme işlemi sırasında kafeinin çıkarılması değildir" diyor. "Bunun yerine, servis sırasında kahve/kafein konsantrasyonu."

Ray, bu yanılgı nedeniyle yeni tüketicilerin, özellikle de konsantre olan soğuk demlemeyi gerçekten denerlerse, çabucak korkup kaçacaklarını açıklıyor.

Şöyle diyor: “Bu nedenle, birçok kavurucunun menşeini dikkatli bir şekilde seçtiğini ve soğuk demleme tekliflerinin kafein içeriğini kontrol etmek için daha düşük nihai konsantrasyonlar kullandığını görüyoruz.

soğuk demleme, iphone, macbook

Cold brew, hızla büyüyen ve dünya çapında özel kahve tüketicileri arasında hızla popüler hale gelen temel bir içecektir. Konsantre soğuk demleme içecekleri diğer içeceklerden biraz daha fazla kafein içerebilirken, buna neden olan demleme yönteminin kendisi değildir.

Kafein içeriğiyle ilgili herhangi bir yanlış anlama olmasına rağmen, cold brew, genç ve bin yıllık tüketiciler de dahil olmak üzere çeşitli pazarlarda hız kazanmaya devam ediyor. Tüketim istatistiklerinde yıllık ortalama %4,6 artışla en hızlı büyüyen kahve içeceklerinden biridir.

Bu, kafein içeriği için olsun veya olmasın, soğuk demlenmiş kahvenin ne kadar popüler olduğunu gösterir. Yeni bir şey mi arıyorsunuz? Belki de evde biraz yapmayı denemelisin!

İlgili İçerikler

Cortado Nasıl Yapılır? - kahvebi
Cortado Nasıl Yapılır?

Hayatın koşturmacasında kahvenin sıcaklığıyla kucaklaşmanın tam zamanı! Bugün sizi, kahve dünyasının şahane bir hediyesi olan Cortado'nun gizemli yolculuğuna davet ediyoruz....

Serinletici Lezzet: Moccamaster ile Buzlu Kahve Tarifi - kahvebi
Serinletici Lezzet: Moccamaster ile Buzlu Kahve Tarifi

Sıcak bir yaz gününde ferahlatıcı bir buzlu kahvenin tatmin edici bir yanı olmadığını söylemek yanlış olur. Eğer bir kahve tutkunu ve aynı zamanda...

Kafein ve Sağlık: Kahvenin Bedenimize Etkileri - kahvebi
Kafein ve Sağlık: Kahvenin Bedenimize Etkileri

Kafein, dünya genelinde milyonlarca insanın enerji artışı ve uyanıklık sağlamak amacıyla günlük olarak tükettiği bir kimyasaldır. Kahve, çay, enerji içecekleri...

Kahve Tadım Notları: En İyi Çekirdekler Hangileri? - kahvebi
Kahve Tadım Notları: En İyi Çekirdekler Hangileri?

Kahve dünyasının derinliklerine bir yolculuk yapmaya hazır mısınız? Bu yazıda, kahve tadımının inceliklerine dair en kapsamlı rehberi sunacağımız için heyecanlıyız....

Sepetim

Sepetiniz şu anda boş