Skip to content

⭐5000₺ Üstü Sepete 250₺ İndirimi Kaçırma ⭐ Aynı Gün Teslimat ⭐

Hario Mini Plus Seramik Kahve Değirmeni

Sale price   964,45 TL Regular price   1.290,00 TL

Hario Skerton Plus Seramik Kahve Değirmeni

Sale price   1.412,50 TL Regular price   1.890,00 TL

Hario V60 02 Seramik Kahve Demleme Seti Beyaz

Sale price   1.249,25 TL Regular price   1.590,00 TL
Chemex Kahve Demleme

Chemex Kahve Demleme: En iyi lezzet için püf noktaları

Chemex kahve demleme yöntemi, son yıllarda popülerlik kazanmış ve kahve severler arasında oldukça tercih edilen bir filtre kahve demleme yöntemidir. Chemex ile kahve demlemek, her bir fincan için özenli bir işçilik gerektirir ve sonuçta elde edilen lezzetli kahve, bu emeğin karşılığını fazlasıyla verir.

Chemex, diğer filtre kahve yöntemlerine göre biraz daha farklı bir tasarıma sahiptir. Koni şeklindeki cam tasarımı ve diğer V60 dripper filtrelerine göre daha kalın bir filtreye sahiptir. Bu filtre, kahve telvesini tutarak kahvenin daha berrak ve temiz bir lezzetle demlenmesini sağlar.

Doğru öğütme seviyesi, su sıcaklığı, kahve-filtre oranı ve demleme süresi gibi faktörler, Chemex ile kahve demleme işlemi sırasında oldukça önemlidir. Bu faktörleri doğru ayarlamak, Chemex ile mükemmel bir kahve demlemek için önemlidir. Bu yazımızda, Chemex kahve demleme işlemi için gerekli olan tüm püf noktalarını anlatarak, en iyi lezzeti elde etmeniz için size yardımcı olacağız.

1941'de icat edilen ve zaman ile tasarımı ikonikleşmiş bir demleme ekipmanı olan Chemex ile kahve demlemek kolaydır. Estetik tasarımıyla mutfağınıza şıklık katar. Özellikle kalabalık arkadaş grupları tatmin edici sonuçlar almanızı sağlar ve kahve çekirdeğine ait dengeli çiçek notalarını korur.

 

Chemex ile kahve demlemek için ihtiyaç listesi

  • Chemex
  • Chemex filtre kağıdı
  • Kahve değirmeni
  • 42gr (yaklaşık 6 yemek kaşığı) kahve
  • 92-96 C° sıcak su
  • Tartı
  • Tahta karıştırıcı
  • Bardak veya mug

 

Chemex ile nasıl kahve demlenir?

Chemex, kahve çekirdeklerinin doğal aromalarını ve lezzetlerini ortaya çıkarmak için özenle tasarlanmıştır. Aynı zamanda kahvenin notalarını öne çıkaran bir kahve demleme yöntemidir. Chemex ile kahve demlemek oldukça basittir ve aynı zamanda oldukça keyiflidir. Bu yazımızda Chemex ile nasıl kahve demlenir sorusunun cevabını en kısa şekilde vermeye çalıştık.

Temel hazırlık olarak, Chemex filtresini hazırlayın ve filtre kağıdını Chemex'in üst kısmına yerleştirin. Ardından, Chemex'in içine kahve öğütün ve filtre kağıdını da kaplayacak şekilde yayın. Daha sonra, kaynamış suyu Chemex'in üzerine dökün ve kahveyi ıslatın. Daha sonra, kahve için uygun bir öğütme seviyesi ile kaynamış suyu yavaşça Chemex'in içine dökün. Kahve filtresinden süzülen suyu alt kısmında birikecek ve süzülen kahveyi servis etmeniz için hazır olacak. Chemex kahve demleme için izlemeniz gereken adımlar aşağıdaki gibidir. 

1- Hazırlayın ve önceden ısıtın

Chemex kağıt filtresini yerleştirin. Filtreyi sıcak suyla ıslatın ve her tarafın iyice ıslandığından emin olun. Bu işlem kahve demleme işlemi öncesi filtre kokusunu gidermek için yapılır. Aynı su ile Chemex'in alt kısmını dairesel hareketler ile ısıtmayı unutmayın.

2- Kahveyi tartın ve öğütün

Kalın ayarda öğütülmüş 42g. kahveyi kağıt filtreye yerleştirin. Eğer ölçeğiniz veya tarzınız yoksa bu ayarı yapmak için yemek kaşını kullanabilirsiniz. Yaklaşık olarak 6 yemek kaşığı, 42g. kahveye denk gelmektedir. Eğer tartı kullanıyorsanız, kahveyi ekledikten sonra gramaj ayarını sıfırlamayı unutmayın. 

kahve için hassas tartı

3- Sıcak su ekleyin

Sıcak su ekleyerek kahveyi demlemeye başlayabilirsiniz. Sıcak suyu eklediğinizde zamanlayıcıyı başlatmayı unutmayın. Tüm kahve çekirdekleri iyice ıslanana kadar, yaklaşık 150 g'a ulaşana kadar su ekleyin. Bu işlem sırasında kahvede kuru topaklar kalmadığından emin olmak için tahta bir çubuk aracılığıyla karıştırabilirsiniz.

4- Daha fazla su ekleyin

45. saniyeden sonra kahve ve suyun yeniden bütünleştiğinden emin olarak ikinci su ekleme işlemine başlayın. Dairesel hareketler ile dökün, ardından hacim ağız kenarının üstünden yaklaşık bir parmak ucu aşağıya veya 450 g suya ulaşana kadar yavaş yavaş ekleyin. Suyu eklerken filtrenin en üst kısmında kalan ufak kahve partiküllerini demlemeye dahil etmeye çalışmayın. 

5- Üstüne kadar doldurun

Yaklaşık 2 dakika içinde demlemeyi su ekleme işlemini komple tamamlamış olmalısınız.

chemex

6- Demlenmesini bekleyin

Saat 4:00'te hacme oldukça yakın olmalısınız. Cam baloncuğa veya göbek deliğine bakın, bu 20 onsu gösterir. Filtreyi kaldırın. Yeterli hacme sahip olduğunuzdan emin olmak için birkaç saniye bekletmenizde sakınca yoktur. Ardından filtreyi tamamen dışarı çekin ve lavaboya akmasına izin verin.

7- Servis edin ve tadını çıkarın

Chemex'i biraz döndürün ve iki fincan demlenmiş kahve servis etmeye hazırsınız.

Bu yazıda, Chemex kahve demleme yönteminin nasıl yapıldığı ve en iyi lezzet için püf noktaları hakkında bilgi verdik. Kahve severler için mükemmel bir seçenek olan aromatik bir kahve demleme yöntemi olan Chemex ile yüksek kaliteli bir kahve demlemek için dikkate alınması gereken birkaç önemli nokta var. Doğru öğütme kalınlığı, doğru su sıcaklığı, doğru oranlar ve doğru süre. Bu püf noktalarını uygulayarak, Chemex ile mükemmel bir fincan kahve yapabilirsiniz.

Unutmayın, kaliteli bir kahve deneyimi için doğru ekipman kadar iyi kahve çekirdekleri kullanmak da çok önemlidir. Umarız bu yazı, Chemex kahve demleme yöntemini öğrenmenize yardımcı olmuştur ve en iyi lezzeti elde etmek için size faydalı bilgiler sağlamıştır.

İlgili İçerikler

Cortado Nasıl Yapılır? - kahvebi
Cortado Nasıl Yapılır?

Hayatın koşturmacasında kahvenin sıcaklığıyla kucaklaşmanın tam zamanı! Bugün sizi, kahve dünyasının şahane bir hediyesi olan Cortado'nun gizemli yolculuğuna davet ediyoruz....

Serinletici Lezzet: Moccamaster ile Buzlu Kahve Tarifi - kahvebi
Serinletici Lezzet: Moccamaster ile Buzlu Kahve Tarifi

Sıcak bir yaz gününde ferahlatıcı bir buzlu kahvenin tatmin edici bir yanı olmadığını söylemek yanlış olur. Eğer bir kahve tutkunu ve aynı zamanda...

Kafein ve Sağlık: Kahvenin Bedenimize Etkileri - kahvebi
Kafein ve Sağlık: Kahvenin Bedenimize Etkileri

Kafein, dünya genelinde milyonlarca insanın enerji artışı ve uyanıklık sağlamak amacıyla günlük olarak tükettiği bir kimyasaldır. Kahve, çay, enerji içecekleri...

Kahve Tadım Notları: En İyi Çekirdekler Hangileri? - kahvebi
Kahve Tadım Notları: En İyi Çekirdekler Hangileri?

Kahve dünyasının derinliklerine bir yolculuk yapmaya hazır mısınız? Bu yazıda, kahve tadımının inceliklerine dair en kapsamlı rehberi sunacağımız için heyecanlıyız....

Sepetim

Sepetiniz şu anda boş