Skip to content

⭐5000₺ Üstü Sepete 250₺ İndirimi Kaçırma ⭐ Aynı Gün Kargo⭐

Cold Brew, Dutch Coffee ve diğer soğuk demleme yöntemleri - kahvebi

Cold Brew, Dutch Coffee ve diğer soğuk demleme yöntemleri

Cold Brew ve Hollanda Kahvesi (Dutch Coffee), soğuk demleme ile ilgili konularda sıklıkla birbiri yerine kullanılmaktadır. Lezzet olarak belki sizi tatmin edebilir ancak iki demleme yönteminin bir olduğunu düşünmek teknik olarak yanlıştır. Bu yazımızda Cold Brew ile Hollanda Kahvesi (Dutch Coffee) arsındaki farkları ele alacağız.

Her iki yöntem de soğuk demleme yöntemi olmasına rağmen, demleme şekilleri tamamen farklıdır. Bu nedende demleme sonunda ortaya çıkan lezzette farklılık olacaktır. Sonuçta Espresso ile filtre kahvenin aynı tadı vermesini bekleyemezsiniz öyle değil mi?

İlk olarak Cold Brew'dan başlayalım

Cold Brew, kalın ayarda öğütülmüş taze kahvenin oda sıcaklığında 12 ila 24 saat arasında demlendiği bir demleme yöntemidir. Bazı soğuk kahve üreticileri, soğuk demlemelerine baharat veya meyve eklemeyi sever. Ekstraksiyon süresinden sonra karışım bir veya iki kez süzülür.

Hario gibi bazı demleme ekipmanı üreticileri alışılmışın dışında Cold Brew demleme sistemleri tasarlamaktadır. Bu tip ürünler yaygın olarak kullanılsa da temelde her kapatılabilir saklama kabında ya da French Press'te yapılabilir. Hario gibi markaların ürünlerinde ekstraksiyon süresinden sonra kahvenin süzülmesini kolaylaştırmak için bir filtre dahil edilmiştir. Cold Brew, büyük miktarlarda soğuk demlenmiş kahve üretmenin nispeten basit ve ucuz bir yoludur. Bu nedenle çoğu şirket, şişelenmiş kahveleri için bu demleme yöntemine odaklanır. Peki ya Hollanda Kahvesi?

Hollanda Kahvesi

Hollanda Kahvesi (Dutch Coffee) demleme süresi 3,5 ila 12 saat arasında değişmektedir. Demleme işlemi taze öğütülmüş kahve üzerine buz gibi soğuk su damlatılarak yapılmaktadır. Hollanda Kahvesi yapmak için bir Hollanda Kahve makinesine ihtiyaç duyulsa da, kesinlikle denemeniz için birkaç neden var!

Normal soğuk demleme kahve yerine Dutch Coffee'yi tercih etmenin en önemli nedeni lezzettir. Hollanda Kahveleri, soğuk demlenmiş kahvelerden daha karmaşık ve daha dolgun bir gövdeye sahip olma eğilimindedir.

Hollanda Kahve makinesi kullanmanın ikinci nedeni verimliliktir. Cold Brew, Hollanda Kahvesi yapmakla karşılaştırıldığında ihtiyacınız olan kahve miktarının iki katını alacaktır. Herkes harika kahvenin oldukça pahalı olabileceğini bilir, bu nedenle buzlu kahvelere yönelir ve kendinize bir Hollanda Kahvesi için bir makine alırsanız uzun vadede faydasını mutlaka göreceksiniz. Ancak kendi kahvesini demlemeye yeni karar vermiş ve bu konuları yeni yeni okuyor ve araştırıyorsanız durum biraz daha farklı. Her zaman daha basit olana yönelmek daha iyidir. 3. nesil kahveciliğin ön planda olduğu ve size tanıdığı esnekliği düşünürsek basit bir V60 seti başlangıçta işinizi görebilir. Bunun dışında iyi kahve yapan yerleri keşfedin, okuyun, araştırın ve bol bol kahve tadın.

Hollanda Kahvesi'ni Cold Brew ile kıyasladığımız gördüğümüz diğer bir detay, kahvenin daha kısa sürede demleniyor oluşudur. Cold Brew'da en kısa eksratsiyon süresi 12 saattir. Ancak Hollanda Kahvesini 3,5 saatte servis edebilirsiniz. Yukarıda Hollanda Kahvesi'nin 3,5 saat ila 12 saat arasında demlendiğini belirtmiştik. Elbette süreyi uzatarak farklı deneyimler edinebilirsiniz. Ek olarak kısa süre içinde demlenebilen Dutch Coffee, sıcak yaz günlerinde soğuk kahve ihtiyacınızı gidermenin en pratik yollarından olabilir.

Diğer soğuk kahveler

İyi bilinen üçüncü bir soğuk demleme yöntemi, Japon buzlu kahvesidir (Shizuku). Demlerken buzlu su ile demlemek yerine demlenilen kahve buzlu bir sürahiye dökülmelidir. Bu yöntemi uygulayabileceğiniz farklı modellere mağazamız üzerinden göz atabilirsiniz. Kullanımı ve erişimi diğer yöntemlere göre daha kolaydır. Demleme yönteminin ana dezavantajı, kahvenin oksitlenmesi için biraz zaman olduğu için kahvenin hem acı hem de asit açısından daha yüksek olmasıdır. Bunun yanında kahvenizin içindeki yağlar erimiş olacak ve kahveyi daha sonra saklamanıza izin vermeyecektir.

İlgili İçerikler

kahve çekirdekleriyle yapılmış dünya haritası
Kahve Kuşağı Keşfi: Farklı Coğrafyalardan Gelen Yöresel Kahve Çeşitleri
Dünya genelindeki Kahve Kuşağı bölgesine derinlemesine bir dalış yapıyoruz. Bu yazımızda Brezilya'dan Etiyopya'ya Vietnam'dan Kolombiya'ya uzanan kahve ülkelerini ve onların zengin lezzet profillerini keşfedeceğiz. Bize bu lezzet yolculuğunda katılın ve kahvenin her bir yudumunda farklı bir dünyanın kapılarını aralayın!
Kahvenin Tarihine Yolculuk - 2
Kahvenin Tarihine Yolculuk - 2

Kahvebi’de kahvenin serüveni ile ilgili yeni bir yazı dizimize devam ediyoruz. Kahvenin hasatından bardağa gelen süreçteki serüvenini size aktarmaya çalışacağız....

Barista Sırları: Cupping ile Kahve Profesyonelliği
Barista Sırları: Cupping ile Kahve Profesyonelliği
Cupping, kahve çekirdeklerinin lezzet, aroma ve kalite özelliklerini değerlendiren bir tatma yöntemidir. Bu rehber, cupping sürecini ve kahve endüstrisindeki önemini detaylandırarak, kahve tutkunlarına profesyonel bir tat deneyimi sunar.
Espresso makinesinden kırmızı fincana akan espresso ile "FLUXUS" yazılı kahve paketi görülen bir kafe ortamı.
Barista Sırları: Espresso'da Lezzetin 6 Anahtarı
Her bir espresso çekimi, barista sanatının bir başyapıtı olabilir! "Barista Sırları: Espresso'da Lezzetin 6 Anahtarı" yazımızda, James Hoffmann'dan alınan ipuçlarıyla espresso yapmanın inceliklerini sizlerle paylaşıyoruz. Kahve dozajından demleme basıncına kadar espresso yapımının her aşamasında dikkat edilmesi gereken püf noktalarını keşfedin. Mükemmel espressonun sırlarını öğrenmek için bu serüvene hazır mısınız?
Sepetim

Sepetiniz şu anda boş