Skip to content

⭐5000₺ Üstü Sepete 250₺ İndirimi Kaçırma ⭐ Aynı Gün Teslimat ⭐

Şov Zamanı! Moka Pot ile Espresso nasıl yapılır? - kahvebi

Şov Zamanı! Moka Pot ile Espresso nasıl yapılır?

Evde harika bir fincan espresso için can atıyor ama pahalı bir makineye yatırım yapmak istemiyor musunuz? Espresso benzeri kahve yapmak için uygun fiyatlı geleneksel bir yol aradığınızda, doğru yol Moka Pot. Bu yazımızda Moka Pot ile espresso nasıl yapılır sorusuna cevap vereceğiz.

Moka Pot, French Press ile birlikte dünyanın en çok tercih edilen kahve demleme ekipmanlarından biridir. Moka Pot dendiğinde akıllara ilk gelen üretici firma Bialetti'dir. Bialetti tarafından üretilen Moka Pot modellerine göz atmak için bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Moka Pot, mükemmel bir kahveye erişmenin en kolay yolarından biridir. Bu ekipman ile demlediğiniz kahveler Pour Over ile elde ettiğiniz yumuşak içimli kahvelerin aksine daha sert notalara sahiptir. Espresso makinesinde yapılmış kahveler kadar sert olmasa da normal damlama yöntemlerinden biri ile yapılmış filtre kahveden 2-3 kat daha serttir. Evet, espresso özleminizi giderir.

Moka Pot, dünyanın cazibesini dünyanın ihtiyaçlarıyla birleştirir ve özlemini duyduğunuz espresso ile kavuşmanıza aracılık eder. Kendine has tasarımları ile farklı modellerde sahip olabileceğiniz modeller Kahvebi mağazasında yer almaktadır. Her kullanım amacına hizmet ettiği kadar farklı renk seçenekleriyle görselinize de hitap edecek olan modellere şimdi göz atabilirsiniz.

Bir kahve dükkanında içebileceğiniz bir shot espresso gibi olma da espressoya yakınlaşmanın en iyi oludur. Özetle espresso içmek için pahalı makinelere yatırım yapmaya gerek yok. Peki Moka Pot ile espresso nasıl yapılır?

Espresso cezvesi nasıl kullanılır?

Espresso cezvesi nasıl kullanılır sorusunun cevabı için aklınızda hiçbir soru işareti bırakmayacak bir liste hazırladık. Kökeni İtalya'ya dayanan Moka Pot kültürü ile başlayan akım, yakın zamanda tüm Avrupa'ya yayıldı. Günümüzde Türkiye'de en çok kullanılan kahve demleme ekipmanlarından biri olan Espresso cezvesi, kahve demlemekten keyif alan kişiler için mükemmel bir deneyim yaşatıyor.

Farklı renk seçenekleri, zarif tasarımı, klasik ve sofistike demleme tarzı ile kahve demlemenin ayrıcalığını yaşayın. Çok uzatmadan Moka Pot ile espresso nasıl yapılır ve espresso cezvesi nasıl kullanılır gibi sorularınızın cevaplarına geçelim.

Moka Pot ile harikalar yaratın

Moka Pot'ta espresso yapmaya hazır mısınız? Demleme süreci oldukça basit ve adımları uyguladığınızda yapılması çok kolaydır. Moka Pot ile espresso nasıl yapılır ve espresso cezvesi nasıl kullanılır gibi sorularınıza geçmeden önce ihtiyaç listemize bir göz atalım.

  • Moka Pot
  • Kahve çekirdeği (Öğütücünüz yoksa çekirdek kahve satın alırken moka pot için öğütülmesini istediğinizi söyleyemeniz yeterli.)
  • Isı kaynağı (Ocak, kamp ateşi vb.)
  • Kahveyi servis edebileceğiniz bir bardak
  • Süt ve Köpürtme aparatı (Tercihen)

Şimdi moka pot ile espresso nasıl yapılır onu öğreneceğiz.

Adım 1 - Moka Potun Alt Haznesini Suyla Doldurun

Moka pot alt haznede ısınan suyun üst kısma buharlaşarak çıktığı bir mekanizmaya sahiptir. Bu sebeple ilk olarak alt hazneyi soğuk su ile doldurmalısınız. Suyu doldururken emniyet valfini geçmeyecek şekilde doldurduğunuzdan emin olun.

Adım 2 - Kahve Çekirdeklerinizi Öğütün

Öğütülmüş kahve olmaz mı? Elbette olur. Ancak kahvenin baş düşmanının oksijen olduğunu unutmayın. Kahve, öğütüldüğü ilk andan itibaren aromasını yitirmeye başlar. Daha önce düzenli olarak önceden öğütülmüş ve uzun süre rafta beklemiş kahveler tüketiyorsanız bu fark sizin için bir anlam ifade etmiyor olabilir. Ancak birkaç demlemede üst üste taze, yeni öğütülmüş kahve kullanırsanız aradaki farklı net bir şekilde fark etmeye başlayacaksınız.

Kahve çekirdeğinizi ince (fine) ayarda öğütebilirsiniz. Çekirdekler çok ince öğütülmemeli çünkü ekipmanın filtre kısmını tıkayabilir. Bu da kaliteli kahve deneyiminizin önüne geçer

Adım 3 - Öğütülmüş Kahveyi Moka Pota Ekleyin

Suyu doldurduğunuz alt haznenin üst kısmına oturacak şekilde tasarlanan filtre kısmına öğütülmüş kahveyi ekleyin. Burada yapılan en sık hatalardan biri, kaşık vb. araçlarla kahvenin sıkıştırılması. Kahveyi sıkıştırmayın. Akışına bırakın. Sıkışmış kahve gereğinden fazla basınç oluşmasına yol açar.

Adım 4 - Demleme Başlamadan Önce Son Dokunuşlar

Moka potunuzun eklenmemiş son kısmı olan üst hazneyi, alt hazne ile birleştirin. Vidalama sistemine bezer bir tasarım ile birbiriyle kolayca birleşen bu iki haznenin birleşiminden sonra ocağın üstüne koyabilirsiniz.

Adım 5 - Demlemeye Başlıyoruz: Moka Potu Isıtın

Demleme işleminin başlaması için moka pot içindeki suyu ısıtmaya başlayın. Moka potunuzun tabanına uygun bir ısıtıcı kullanmalısınız. Bazı modeller indüksiyon uyumlu olarak üretiliyor. Isı kaynağınıza uyumlu bir moka pot alın ya da moka potunuza uyacak bir ısı kaynağı edinin.

Moka Pot'u su kaynayana ve orta direkten kahve çıkmaya başlayana kadar ocağın üzerine yerleştirin. Demleme işlemi sırasında demlendiğini anlayacağınız bir ses çıkmaya başlayacak. Bu sese gurgling sesi deniyor. Acele etmeyin, yine akışına bırakın. Isı çok yüksekse kahve fışkırmaya başlar ve dökülür. Eğer bu tip bir durum ile karşılaşırsanız yeniden demlemeye başlayın ve ocağı kısın. Demleme esnasında ısı kaynağını çok açmamak gerekiyor. Daha düşük sıcaklıkta yapılan demlemeler, kahvenin yanmasını önler ve daha lezzetli kahveler içmenizi sağlar.

Adım 6 - Demlemenin Tamamlandığını Anlamak

Moka potunuzun üst haznesi kahve ile dolduğunda yavaş yavaş köpek çıkmaya başlar. Tam köpük çıkmaya başladığında ocaktan olun. Köpük çıkması, kahvenizin demlendiğini anlamına geliyor. Bialetti Çift Katmanlı İndüksüyon Moka Pot köpük konusunda en başarılı moka pot modellerinden biridir.

Demleme tamamlandığında küçük bir kaşık ile kahveyi karıştırmak isteğe bağlıdır. Karıştırmayı düşünüyorsanız tahta kaşık kullanın.

Adım 7 - Espressonu Servis Edebilirsiniz

Doğru demlenmiş bir espresso zengin aromalı, sert ve gövdeli bir kahvedir. Demlenmiş kahvenizi fincana alın ve keyfin çıkarın! Kahveyi servis ettikten sonra moka potu soğuk sudan geçirin. Kağıt havlu ile kurulayıp saniyeler içinde temizliği tamamlayın; sonraya bırakmayın. Parçaları tekrar toplamadan önce tüm parçaların tamamen kuruduğundan emin olun.

Adım 8 - Kahvenize süt alır mısınız?

Kahvenizi sütlü seviyorsanız, espressonuza eklemek için paslanmaz çelik bir sürahi aracılığıyla bir miktar süt ısıtın. Sütlü espresso keyfinizi bir üst seviyeye taşımak için bir köpürtme aparatı edinebilirsiniz. Böylelikle süt ısınırken köpürtebilir ve espressonuzun üzerini süsleme konusunda zamanda uzmanlaşabilirsiniz.

İlgili İçerikler

Cortado Nasıl Yapılır? - kahvebi
Cortado Nasıl Yapılır?

Hayatın koşturmacasında kahvenin sıcaklığıyla kucaklaşmanın tam zamanı! Bugün sizi, kahve dünyasının şahane bir hediyesi olan Cortado'nun gizemli yolculuğuna davet ediyoruz....

Serinletici Lezzet: Moccamaster ile Buzlu Kahve Tarifi - kahvebi
Serinletici Lezzet: Moccamaster ile Buzlu Kahve Tarifi

Sıcak bir yaz gününde ferahlatıcı bir buzlu kahvenin tatmin edici bir yanı olmadığını söylemek yanlış olur. Eğer bir kahve tutkunu ve aynı zamanda...

Kafein ve Sağlık: Kahvenin Bedenimize Etkileri - kahvebi
Kafein ve Sağlık: Kahvenin Bedenimize Etkileri

Kafein, dünya genelinde milyonlarca insanın enerji artışı ve uyanıklık sağlamak amacıyla günlük olarak tükettiği bir kimyasaldır. Kahve, çay, enerji içecekleri...

Kahve Tadım Notları: En İyi Çekirdekler Hangileri? - kahvebi
Kahve Tadım Notları: En İyi Çekirdekler Hangileri?

Kahve dünyasının derinliklerine bir yolculuk yapmaya hazır mısınız? Bu yazıda, kahve tadımının inceliklerine dair en kapsamlı rehberi sunacağımız için heyecanlıyız....

Sepetim

Sepetiniz şu anda boş