Skip to content

⭐5000₺ Üstü Sepete 250₺ İndirimi Kaçırma ⭐ Aynı Gün Teslimat ⭐

Arabica vs. Robusta: Hangisi Daha İyi? (En İyi Rehber!) - kahvebi

Arabica vs. Robusta: Hangisi Daha İyi? (En İyi Rehber!)

Öğrenmenin yaşı, yeri ve zamanı yok! Kahve içmeyi seviyor ve daha iyisini sorgulamaya devam ediyorsanız artık kahve çekirdekleri hakkında daha çok şey öğrenmenin zamanı gelmiş demektir. Arabica vs Robusta karşılaştırmasını yaptığımız yazımızda Arabica ve Robusta kahve çekirdekleri arasındaki farkları öğreneceksiniz. Peki hangisi daha iyi? Bu rehber, belki de yeni favori kahvenizi bulmanız konusunda size kılavuzluk edebilir. O yüzden dikkatle okumanızı tavsiye ediyoruz. Okuduktan sonra merak ettikleriniz ile ilgili merak ettiklerinizi ya da kafanıza takılanları yorumlar kısmında bizimle paylaşmaktan lütfen çekinmeyin.

Bizim tarafımız belli: Arabica! Daha aromatik ve hafif içimli kahveler seviyoruz. Sevdiğimiz işi yapıyor ve aromatik kahveleri, kahve severler ile buluşturuyoruz. Özetle, kahvebi üzerinden satın alabileceğiniz tüm kahveler Arabica çekirdeklerden oluşmaktadır. Şimdi ilk olarak Arabica ve Robusta farklarını temel olarak ele alıyoruz.

Arabica kahve çekirdekleri, Robusto'ya göre daha tatlı, içimi yumuşak, genellikle meyve aromalı notalara sahiptir. Asiditesi de Robusta'ya göre daha yüksektir. Robusta kahve çekirdeği ise Arabica'ya göre daha sert aromalara ve yoğun lezzete sahiptir. Robusta çekirdekleri Arabica çekirdeklerine göre daha yoğun aromaya sahiptir. Aynı zamanda kafein oranı Arabiya'ya göre iki kat daha yüksektir. Kahvede sertlik ve topraksı tatları istiyorsanız Arabica çekirdekleri sizin için daha uygun olacaktır. Ama kahvede çeşitlilik ve zengin tatlar arayışındaysanız Arabica çekirdekleri sizi tatmin edecektir

Arabica Kahve Özellikleri

Arabica kahvesi, Etiyopya kökenli bir Coffea Arabica bitkisinin çekirdeklerinden elde edilir. Arabica kahvesi, dünya genelinde içilen fincanların %60'ından fazlasına denk gelen dünyanın en popüler kahve türüdür. Arabica'yı bu kadar popüler kılan sebeplerin başında çeşitlilik geliyor. Daha yumuşak, çiçeksi ve meyvemsi tatlara sahip olan Arabika çekirdekleri, kahvesinde monotonluktan sıkılmış ve yeniliklere açık kişiler tarafından tercih edilmektedir. Eğer kahvede çeşitlilik ve zengin tatlar arıyorsanız, Arabica sizin için daha uygun bir tercih olacaktır. Arabica kahve çekirdekleri daha yüksek bölgelerde yetişmektedir. Genel olarak Afrika, Papua Yeni Gine ve Güney Amerika'da üretilmektedir.

Robusta Kahvesi Özellikleri

Robusta Kahve, kökeni Afrika olan Coffea canephora bitkisinin çekirdeklerinden yapılan kahvedir. Robusta kahvesinin en temel özelliği acılığıdır. Hazır kahve, espresso ve belirli öğütülmüş kahve karışımlarında dolgu maddesi olarak kullanılır. Kafein oranı yüksek ve sert bir kahvedir. Damakta daha yoğun bir tat bırakan bu çekirdekler, yoğun kafein oranı (iki kat daha fazla) nedeniyle çok fazla tüketilmemelidir. Aşırı tüketim çarpıntıya yol açabileceği gibi mide ağrısı da yapabilir. Robusta çekirdekleri Afrika, Endonezya, Hindistan bölgelerinde bolca yetişmektedir. Robusta kahve çekirdekleri, Arabica'ya göre daha düşük yerlerde yetişmektedir.

Arabica vs Robusta

Büyük kapışma: Arabica vs Robusta! Kahve tutkunları bu kıyaslamayı daha önce mutlaka yapmıştır. Hakkında yazılar okumuş, denemeler yapmış ve kendi tarzlarını oluşturmuşlardır. Eğer bu kıyaslamayı ilk defa görüyorsanız, farklı bölgelerde yetiştirilmiş kahve çekirdeklerini kapıştırıyoruz sanabiliriz. Bu çok mantıksız bir hareket olurdu çünkü Arabica vs Robusta kapışmasının bir kazananı yoktur. Çünkü en iyi kahve, damak tadınıza en uygun şekilde hitap eden kahvedir. Peki Arabica vs Robusta kapışmasının bize ne faydası var? Her şey bize en iyi hitap eden kahveyi bulmak için! Şimdi, buraya kadar ne öğrenmiştik?

  • Robusta'da daha fazla kafein var ve kafein oranı daha fazla
  • Arabica'nın içimi daha rahat ve kafein oranı daha düşük
  • Robusta daha az asitlidir
  • Arabica'nın asiditesi daha yüksektir

Taraflı olduğumuzu düşünebilirsiniz ancak bu Arabica kahvelerin Robusto'dan daha lezzetli olduğu gerçeğini değiştirmiyor! Daha pahalı olmasına rağmen, sabah fincan kahve içmeyi alışkanlık haline getirmişsek iyi bir fincan kayveyi hak ediyoruz demektir. Kahvenizin tadını çıkarmak istiyorsanız aradaki fark kesinlikli değer.

Damak zevki

Birçok insan Robusta'nın nötr ve sert yapısını düşündüğümüzde kahvenin yulaf ezmesidir diyebilir miyiz? Diyebiliriz. Yulaf ezmesi sağlıklıdır ancak sürekli tüketemeyiz. Robusta da o şekil. Arabica çekirdeği ise çeşidine bağlı olarak geniş bir tat yelpazesine sahiptir. Deneyecek ve keşfedilecek o kadar çok kahve var ki...

Bu farklar Arabica çekirdeğinde çok daha kolay bir şekilde ayırt edilebilmektedir. Kavrulmamış Arabica çekirdeği yaban mersinine benzer bir kokuya sahiptir. Kavrulduğunda ise meyve ve şeker tonlarının notaları ile birleşir ve ortaya o büyüleyici koku ortaya çıkar.

Yetişme Ortamı

Robusta kahve çekirdekleri, 200-800 metre gibi alçak rakımlarda yetiştirilebilen dayanıklı bitkilerden gelmektedir. Robusta çekirdekleri, haşerelerin zararlarına karşı çok hassas değildir ve dönüm başına daha fazla bitmiş ürün üretirler. Çekirdeklere göre değişkenlik gösterse de nispeten düşük üretim maliyetlerine sahiptirler. Arabica çekirdeği Robusta'nın aksine kırılgandır. Serin ve subtropilak iklimlerde büyümelidir.

Arabica çekirdekleri ayrıca çok fazla neme, zengin toprağa, gölgeye ve güneşe ihtiyaç duyar. Arabica çekirdekleri, kırılganlıkları nedeniyle çeşitli haşerelerin saldırılarına karşı savunmasızdır soğuk havalarda veya kötü kullanımdan zarar görebilir. Bu çekirdek çeşidi daha yüksek rakımda (600-2000 metre) yetiştirilmelidir.

Fiyat

Robusta, Arabica'dan çok daha ucuzdur. Geniş damak tadına hitap etme konusunda başarılı olduğunu söyleyemeyiz. Çünkü tek tip bir lezzete sahiptir. Arabica ise tam tersi. Daha pahalıdır, geniş aromatik yapısı ile hemen hemen herkesin damak tadına uygun bir kahve çekirdeği bulunabilir. Ekilmesi ve yetiştirilmesi daha zor olduğu için Arabica, Robusta'dan daha pahalıdır. Hatta bazı şirketler, paradan tasarruf etmek için Robusta'yı Arabica'larıyla karıştırabilir. Bu da berbat bir içim deneyimi yaşayacağınız anlamına geliyor. Acil kahve almak için bir markete girdiğinizde reyonda yüzde yüz Arabica ibareli kahveler arayın.

Kahvebi olarak ne yapıyoruz?

Tabii ki en iyi kahvelerden bazılarını sattığımız için Arabica çekirdekleri kullanıyoruz! Yeni favori Arabica'nızı bulmak ve alışveriş yapmak için tıklayın.

Hangi kahveyi seçmeniz gerektiği hakkında karar veremiyorsanız bizimle iletişime geçmekten lütfen çekinmeyin. 

İlgili İçerikler

Espresso makinesinden kırmızı fincana akan espresso ile "FLUXUS" yazılı kahve paketi görülen bir kafe ortamı.
Barista Sırları: Espresso'da Lezzetin 6 Anahtarı
Her bir espresso çekimi, barista sanatının bir başyapıtı olabilir! "Barista Sırları: Espresso'da Lezzetin 6 Anahtarı" yazımızda, James Hoffmann'dan alınan ipuçlarıyla espresso yapmanın inceliklerini sizlerle paylaşıyoruz. Kahve dozajından demleme basıncına kadar espresso yapımının her aşamasında dikkat edilmesi gereken püf noktalarını keşfedin. Mükemmel espressonun sırlarını öğrenmek için bu serüvene hazır mısınız?
Yaz İçin İdeal Serinletici Buzlu Kahve Tarifleri blog yazısı için soğuk kahve içeren fotoğraf
Yaz İçin İdeal Serinletici Buzlu Kahve Tarifleri

Bu yazımızda, yaz sıcaklarında serinlemek isteyen kahve severler için buzlu kahve yapmanın iki temel yöntemini ele alıyoruz: sıcak suyla ve soğuk suyla demleme. Her iki yöntemin de kahvenin aroması ve lezzeti üzerindeki etkilerini keşfedin!

Yaz Sıcağında Kendinize Getirecek Dondurmalı Tarifler
Yaz Sıcağında Kendinize Getirecek Dondurmalı Tarifler
Yaz aylarında sıcaklıkların artmasıyla birlikte serinlemenin ve günün stresinden uzaklaşmanın en lezzetli yollarını arıyorsanız, dondurmalı tariflerimiz tam size göre!
Coffex İstanbul Kahve Fuarı: Kahve Tutkunlarının ve Profesyonellerinin Buluşma Noktası
Coffex İstanbul Kahve Fuarı: Kahve Tutkunlarının ve Profesyonellerinin Buluşma Noktası

  KahveBi ekibi olarak sizler gibi kahve tutkunlarının ve profesyonellerin Haziran ayında buluşabileceği 6. Coffex İstanbul Kahve Fuarını tanıtmaktan büyük...

Sepetim

Sepetiniz şu anda boş