Skip to content

⭐5000₺ Üstü Sepete 250₺ İndirimi Kaçırma ⭐ Aynı Gün Teslimat ⭐

French Press nasıl temizlenir: 120 saniyede French Press temizleyin! - kahvebi

French Press nasıl temizlenir: 120 saniyede French Press temizleyin!

Üşengeçlik en büyük düşmanlarımızdan biri değil mi? Kahve demliyoruz, içiyoruz ve biraz daha içiyoruz. Peki temizlemeye üşeniyor muyuz? Biz şahsen kahve demleme ekipmanları konusunda çok titiziz. Fakat her elin parmağı bir olmadığı gibi temizliği aksatan kişilerin var olduğunu biliyoruz. French Press nasıl temizlenir diye araştırırken yolumuzun bir gün kesişeceğini biliyorduk. Bu yazımız sizin için.

Belki bu yazıyı okumak French Press'inizi temizlemekten daha uzun sürecek ancak bunu geleceğe yatırım olarak düşünün. Engin bilgilerimizden faydalanarak kısa süre içinde French Press'inizi nasıl temizleyeceğinizi öğreneceksiniz.

French Press Nasıl Temizlenir?

French Press'in pis bir şekilde çalışmadı konusunda aynı fikirdeyiz diye düşünüyoruz. Kurumuş kahve, yağ tabakası... Kahvenin tadını en iyi şekilde almak istiyorsanız arkanıza yaslanın ve takimatları okuyun. Yazının sonunda temizlik aşamasında şov yapacağınızın garantisini veriyoruz. Önce yazı içeriğinde ve ihtiyaç listemize bir göz atalım. French Press nasıl temizlenir?

İçindekiler

  1. İhtiyaç Listesi
  2. Eski Kahve Telvelerinizi Temizleyin
  3. French Pressinizi Tamamen Sökün
  4. Her Parçayı Fırçalayın Ve Durulayın
  5. French Pressinizi Yeniden Monte Edin
  6. Sıkça Sorulan Sorular

İhtiyaç Listesi

  • French Press
  • Su akan musluk
  • Bulaşık sabunu
  • Bir sünger veya fırça
  • Kağıt havlu ile kaplanmış bir elek veya kevgir
  • Kabartma tozu (isteğe bağlı)
  • Bulaşık makinesi (isteğe bağlı)
  • Kurutma rafı (isteğe bağlı)

Tamam, French Press temizlemek için gerekli malzemeleri topladıysak başlıyoruz!

1. Eski Kahve Telvelerinizi Temizleyin

French Press temizlemek adlı blog içeriğimizin ilk maddesiyle sürece hızlı bir başlangıç yapıyoruz. İlk olarak daha önce temizlemeye üşendiğiniz, pressinizin içinde kalan kahve telvelerinden kurtulmanız gerek. Lavabo bu temizlik süreci için harika bir yer gibi duruyor. Ancak burada dikkat etmeniz gereken bir şey var. Kahve telvesi, mutfak borularını en kolay tıkayan şeylerden biridir. Bu yüzden bu işlemi bir süzgeç yardımıyla yapacağız. Eğer süzgeç çok aralıklıysa kağıt havluyu üstüne koyun ve French Press içindeki kahve telvelerini bu şekilde temizleyin. Bu sayede borular tıkanmamış olur.

Kağıt havlu üzerinde süzdüğünüz kahve telvesini farklı kullanımlar için de ayırabilirsiniz. Kahve telvesi gübrelenebilir, bahçelere faydalıdır ve hatta eksfoliyan olarak kullanılabilir.

2. French Pressinizi Tamamen Sökün

French Press içinde kalan kahveyi temizledikten sonra sıra geldi ince temizliğe. Bunun için French Press'inizi tamamen sökmeniz gerekiyor. En doğru temizlik için sökülebilecek tüm parçaları tek tek çıkarın. Çoğun French Press beş parçadan oluşmaktadır. Genellikle aynı bağlantı sistemine sahip olan French Press'in tabanında bulunan çubuğu söktükten sonra diğer parçalar kolayca ayrılacaktır.

3. Her Parçayı Fırçalayın Ve Durulayın

Demleme ekipmanınızı bileşenlerine ayırdıktan sonra, detaylı bir temizlik yapmanın zamanı geldi. Eğer kullanım talimatında aksi bir durum yazmıyorsa French Press temizliği için en uygun yer bulaşık makinesi olabilir. Örneğin Bodum French Press modellerinin temizleme talimatında bütük parçaların bulaşık makinesinde yıkanabildiğine yönelik bir talimat bulunuyor.

Bir sonraki demleme için aceleniz var ve hemen kahve içmek istiyorsunuz diyelim. Burada iş başa düşüyor. Sünger veya fırçayı kaptığınız gibi bulaşık deterjanına yönelin. Sert çelik malzemeler dışında yumuşak fırça ve bulaşık süngeri ile güvenli bir şekidle temizlik yapabilirsiniz. Çoğu press borosilikat camdn yapıldığı için temizlik sürecine dayanacaktır. Söktüğünüz tüm parçaları fırçalayın, güzelce temizleyin. Temizlendiğine ikna olduktan sonra durulayın.

İnternette ulaşabileceğiniz bazı kaynaklar ilginç bir şekilde temizlik aşamasında sabun kullanmamanız gerektiğini söylüyor. Bu noktada sahip olduğunuz ürünün kullanım talimatına güvenin. Eğer üretici firma tarafından yapılan bir uyarı yoksa güvenle temizliğe koyulabilirsiniz. Fırçaladıktan sonra sabunu iyice durumalayı unutmayın.

Eğer inatçı lekeler ile karşı karşıyaysanız kabartma tozu ya da bulaşık deterjanıyla yaptığınız bir sıcak su karışımında birkaç dakika bekletin. Bu inatçı lekelerin yumuşamasını sağlayacaktır. Kabartma tozunun parlatıcı etkisiyle French Press'iniz temizlik tamamlandıktan sonra harika gözükecek!

4. French Pressinizi Yeniden Monte Edin

French Press temizliği ile ilgili zorlu kısımları geride bıraktık. Ayırdığınız ve detaylı olarak temizlediğiniz parçaları tekrar birleştirebilirsiniz. Zaten çok basit bir mekanizmaya sahip olan demleme ekipmanınızı bir araya getirirken zorlanacağınızı düşünmüyoruz. Yine de yardıma ihtiyacınız olursa internet üzerinden yapacağınız kısa bir araştırmayla doğru sonuca kolayca ulaşabilirsiniz.

5. French Pressiniz Yeni Demlemeler İçin Hazır!

Demleme ekipmanınızın tüm parçalarını topladıktan hemen sonra kahve demleyecekseniz, nemli olması sorun yaratmayacaktır. Ancak temizlikten sonra French Press'inizi rafa kaldıracaksanız, kurumasını beklemek zorundasınız. Aksi takdirde parçaları ayrı şekilde koyup kurumasını bekleyin. Kağıt havlu ile kurulasanız bile gözünüzden kaçan nemli noktalar olabilir. Oksitlenme, küflenme ya da renk bozulmaları gibi sorunlarla karşılaşmamak için alt hazne ve pistonu iç içe geçirmeden önce kurumasına zaman tanıyın.

Not: French pressinizi kullanımdan hemen sonra temizlemek, işinizi kolaylaştıracaktır. Hem daha kısa sürede temizleyeceksiniz hem de sonraki demlemeler için hazır olacaksınız!

Son Düşünceler

French Press lezzetli bir kahveye ulaşmanın en pratik yollarından biridir. Eğer üretici firma tarafından yapılmış bir uyarı yoksa kullanımlardan sonra bulaşık makinesinde temizlemekten çekinmeyin. Kahve demleme ekipmanınızı son teknoloji temizlik çözümlerine emanet edin ve bir sonraki demlemeniz için size hazırlamasına izin verin. Aceleniz varsa elle temizlemek de çok zor değil. Her koşulda iyi bir kahveye ulaşmak için temizlik sürecini ihmal etmemek çok önemlidir. Şimdiden afiyet olsun!

Sıkça Sorulan Sorular

1- French Press'i ne sıklıkla yıkamalıyım?

French pressinizi her kullanımdan sonra yıkamalısınız. Kahve yağları hızla ekşir ve kokmuş yağlar kahvenizin tadını bozabilir! İyi bir fincan kahve yapmak için temiz bir French Press gereklidir.

2- French Press'i sirke ile nasıl temizlersiniz?

French pressinizi temizlemek için sirke kullanmak isterseniz, telveyi presten boşaltın. Ardından eşit miktarda sirke ve kaynar su ile doldurun. İyice durulamadan önce sirkenin birkaç dakika ıslanmasına izin verin. Sirkeyi kabartma tozu ile kullanırsanız, gireceği tepkimeyle yanardağ gibi patlayabileceğini unutmayın. Sirke-kabartma tozu kombini köpürecek ve muhtemelen biraz şiddetli bir şekilde taşacaktır. Bu işlemi lavabo içinde yapmaya özen gösterin.

3- French Press'teki küfü nasıl temizlersiniz?

French Press küf temizliği için ekipmanızı her zaman olduğu gibi sökün. Küfe karşı hassasiyetiniz varsa eldiven kullanabilirsiniz. Küf hassasiyetiniz varsa eldiven kullanmak isteyebilirsiniz. Evinizde bulaşık makinesi yoksa, küfü çıkarmak için normal sabun ve su yeterlidir. Varsa bulaşık makinesinde yıkayabilirsiniz. Fransız pres filtresindeki küfü çıkarmakta zorlanıyorsanız, fırçalamadan önce birkaç dakika sabunlu suya veya sirke-sıcak su karışımında bekletin. Birkaç dakika geçtikten sonra temizlik işlemine kaldığınız yerden devam edin.

İlgili İçerikler

Cortado Nasıl Yapılır? - kahvebi
Cortado Nasıl Yapılır?

Hayatın koşturmacasında kahvenin sıcaklığıyla kucaklaşmanın tam zamanı! Bugün sizi, kahve dünyasının şahane bir hediyesi olan Cortado'nun gizemli yolculuğuna davet ediyoruz....

Serinletici Lezzet: Moccamaster ile Buzlu Kahve Tarifi - kahvebi
Serinletici Lezzet: Moccamaster ile Buzlu Kahve Tarifi

Sıcak bir yaz gününde ferahlatıcı bir buzlu kahvenin tatmin edici bir yanı olmadığını söylemek yanlış olur. Eğer bir kahve tutkunu ve aynı zamanda...

Kafein ve Sağlık: Kahvenin Bedenimize Etkileri - kahvebi
Kafein ve Sağlık: Kahvenin Bedenimize Etkileri

Kafein, dünya genelinde milyonlarca insanın enerji artışı ve uyanıklık sağlamak amacıyla günlük olarak tükettiği bir kimyasaldır. Kahve, çay, enerji içecekleri...

Kahve Tadım Notları: En İyi Çekirdekler Hangileri? - kahvebi
Kahve Tadım Notları: En İyi Çekirdekler Hangileri?

Kahve dünyasının derinliklerine bir yolculuk yapmaya hazır mısınız? Bu yazıda, kahve tadımının inceliklerine dair en kapsamlı rehberi sunacağımız için heyecanlıyız....

Sepetim

Sepetiniz şu anda boş